Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > PULSUL PLANETEI. Rușii care luptă voluntari alături de autoritățile ucrainene
PULSUL PLANETEI. Rușii care luptă voluntari alături de autoritățile ucrainene

PULSUL PLANETEI. Rușii care luptă voluntari alături de autoritățile ucrainene

Circa 100 de soldați ruși luptă alături de trupele oficiale ucrainene și de voluntari împotriva trupelor ruse și a separatiștilor din Donbas.

 Majoritatea sunt motivați de lupta împotriva lui Vladimir Putin și postura lor de opozanți, găsind în Dunbas locul unde să se confrunte cu ambițiile președintelui rus de a reface imperiul sovietic. Voluntarii ruși consideră că luptă astfel împotriva dictaturii lui Putin, a regimului său care distruge perspectiva cetățenilor ruși și a Rusiei.

Mulți dintre cetățeni sunt naționaliști ruși care consideră că legătura dintre cele două națiuni, rusă și ucraineană, ar fi trebuit să determine bune relații și nu subordonarea ucrainenilor de către ruși într- o nouă formă de imperiu postmodern, în care voința Ucrainei este ignorată, ca și dorința sa de a se alătura lumii democratice civilizate occidentale. Potrivit interviurilor făcute la acceptarea lor în trupele de voluntari, ei îl consideră pe Vladimir Putin un dușman al ambelor state.

Prezența acestor cetățeni etnici ruși alături de voluntarii ucraineni aruncă în aer propaganda rusă care susține faptul că rușii din Donbas și din întreaga Ucraină sunt discriminați și că rusofonii sunt persecutați în Ucraina de așa-numiții „naziști” sau „banderovtsi”, luptători ucraineni și adulatori ai lui Bandera.

Mai mult, în ceea ce-i privește pe etnicii ruși cetățeni ucraineni, două dintre cele mai importante grupuri de voluntari, Sectorul Dreapta din Dnipropetrovsk și Patrioții Ucrainei din Kharkiv – care alcătuiesc baza Regimentului de voluntari Azov, sunt alcătuite majoritar din etnici ruși și rusofoni ucraineni.

În rândurile acestor trupe sunt și ruși care au venit special pentru a combate trupele separatiste ruse, Unii au venit din Vladivostok, de pe coasta Pacificului, precum Ilia Bogdanov, alături de alți prieteni din partizanii din regiunea rusă Primoria cu care a venit spre Kiev. Li s-au alăturat partizani și opozanți ruși căutați pentru uciderea polițiștilor ruși sau a ofițerilor FSB/ fostul KGB, care-i urmăreau și cu toții alcătuiesc gherilele ruse. Ei vorbesc despre revenirea în Rusia după încheierea ostilităților pentru a se confrunta cu Vladimir Putin. Unii au experiență în structurile speciale de luptă ale FSB care au luptat în Nordul Caucazului împotriva islamiștilor.

Unii dintre ei au fost chiar între celebrii „cyborg”, porecla dată luptătorilor ucraineni care au apărat aeroportul din Donetsk. Ei consideră că nu e vorba despre un război rusoucrainean ci unul între imperialiști și ne-imperialiști, luptători pentru independența Rusiei și a Ucrainei deopotrivă.

Poveștile luptătorilor ruși voluntari în batalioanele ucrainene din Estul Ucrainei au umplut presa ucraineană. Cu toții salută „atmosfera de libertate” din Ucraina și susțin că preferă să moară liberi decât să trăiască în teroare în Rusia lui Putin. Aceste relatări și povești au impact major în Ucraina dar și în regiunile ruse de la frontiera cu Donteskul, acolo unde populația civilă e nemulțumită de prezența excesivă a militarilor și tehnicii ruse și de interdicțiile repetate de circulație. Toate alcătuiesc fundamentul unui război informațional de impact.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.