Psihoterapia încrucişată de la TV o bate pe cea de pe canapea
- Adam Popescu
- 20 iulie 2010, 20:22
Serialul "În derivă" a ajuns la jumătatea filmărilor. Actorii Marcel Iureş şi Maria Dinulescu, dar şi coregizorul Adrian Sitaru au pus punctul pe povestea terapiei la români.
Fac o psihoterapie de nivel mediu, oarecum generală. Am şi cazuri de suicid adolescentin, un fel de criză de cuplu, cu o etiologie destul de complicată, care se desfăşoară în medie la toate cazurile, destul de variată. Nu s-a intrat în detaliile procesului de terapie, asta e senzaţia mea.
Pe de altă parte e corect descris, vorbesc de nivelul conţinutului", detaliază Marcel Iureş despre rolul pe care îl joacă în primul serial de ficţiune produs de HBO integral în România, "În derivă".
Iureş îl interpretează pe psihoterapeutul Andrei Poenaru, al cărui univers profesional şi personal pare să se destrame, săptămână de săptămână; actorul recunoaşte că nu a fost niciodată la psihoterapeut, deşi a cunoscut câţiva. I s-a părut că "nu bârfesc, sunt oameni foarte serioşi".
"Se tratează persoanele, că sunt adolescenţi, un membru al trupelor speciale, doi îndrăgostiţi sau o tânără în toată puterea cuvântului, la modul general. Persoana în cauză este un pachet, un sistem care s-a defectat. Şi trebuie să aflăm de ce şi unde duce lucrul ăsta şi cumva se sugerează şi câte o rezolvare", explică Iureş abordarea personajului său. Da, această afirmaţie se aplică şi în cazul lui Andrei Poenaru.
Are şi momente de respiro printre bătăliile perpetue impuse de poveste? "Da, mai fumez câte o ţigară (râde). Mă mai duc la piaţă să îmi fac o ciorbă, un borş de peşte, dar altfel muncesc non-stop", povesteşte Iureş biografia psihoterapeutului Poenaru. Actorul crede că acest serial va prinde la publicul autohton şi asta tocmai pentru că românii nu se omoară cu mersul la psiholog.
Practică la spital
Personajul Mariei Dinulescu, Nora, are un iubit psiholog care îi recomandă să meargă la profesorul lui, Andrei Poenaru. "Când eram elevă îmi plăcea foarte mult psihologia, am citit foarte mult, sora mea e psiholog, cumnatul, la fel, şi atunci am datele. Dar nu asta a fost greu pentru mine. Nora e directă, agresivă, are o duritate... (...) Primul ei moment de sex a fost în Noaptea de Înviere şi într-un mod foarte vulgar şi dur. Mie mi-a fost greu când am citit textul, darmite să îl spun şi să o fac într-un fel care să aducă toată trauma, toată durerea ei, dar în acelaşi timp să o păstrez umană, directă, el - psihologul - să se îndrăgostească de ea... Cel mai greu personaj pe care l-am făcut până acum", subliniază Maria Dinulescu.
"Nora este o persoană cu care eu nu aş ieşi la un suc, nu aş vorbi, o femeie care mie nu îmi place (...)", adaugă actriţa.
Cum joacă un medic anestezist, actriţa a fost la Spitalul "Bagdasar" pentru documentare. Şi ca să verifice prejudecăţile legate de duritatea doctorilor. "Fiind acolo, trăind puţin cu ei, înţelegând că pentru ei totul este despre viaţă sau moarte, că nu contează nimic în jur, decât ca eu să te ajut, indiferent de cât mă impresionezi fiind pe masa de operaţie - pentru mine a fost o experienţă foarte importantă. Trăiesc în mediul artistic, mă duc la teatru, la operă, am o viaţă senzaţională. O respect şi mai mult de când am fost în spital. Doctorii nici măcar nu au viaţă personală!", declara Maria Dinulescu. Nu uită să laude şi excelenţa echipei tehnice, "numai din film", şi eforturile depuse de producătorul Tino Furtună.
Israelian şi până la capăt
Dacă Maria Dinulescu şi-a făcut un jurnal pentru "În derivă", coregizorul Adrian Sitaru s-a uitat de la cap la coadă la serialul israelian, tot de 45 de episoade, care a stat la baza celui produs de HBO.
"Povestea e foarte bună. Până la urmă, fiind vorba de 25 de minute, cu doi oameni care vorbesc faţă în faţă, trebuie să fie interesant ce vorbesc ca să te ţină şi să nu fie plictisitor", e de părere Sitaru.
Nu, nu i-a fost frică de teatralitatea serialului. A fost implicat în casting de la bun început şi pentru cele cinci roluri principale a văzut sute de actori. "A durat vreo trei luni. Am repetat câteva săptămâni împreună cu Titus Muntean. Nu am avut nicio chestiune contradictorie cu el", adaugă regizorul. "Se trage în regim de film aici. Ritmul e de film, nu american, ci românesc.
Se trage cu camerele pe direcţii. La TV, ai trei camere, le pui şi ai din toate unghiurile deodată. Toată echipa a fost luată pe CV de film. E acelaşi director de imagine ca şi la Purcărete ("Undeva la Palilula" - n.r.), şi el a filmat tot cu camere digitale", spune Sitaru, care consideră că în cazul serialului "În derivă" el, directorul de imagine şi alţii au avut tot ce şi-au dorit.
Cu coregizorul Titus Muntean şi-a împărţit serialul în calupuri de cinci episoade: prin primele 10 episoade au trecut împreună, iar autorul "Examenului" va finaliza "În derivă".
ÎNTINDERE
Confruntări verbale în 45 de episoade
"În derivă" este un serial dramatic bazat pe un format de succes, apreciat deja în Israel şi în SUA. Regizat de Adrian Sitaru şi Titus Muntean, se concentrează pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie văzută prin ochii unui psihiatru de elită, Andrei Poenaru.
Fiecare episod din cele 45 ale serialului se axează pe câte o sesiune de terapie - patru şedinţe individuale între psihiatru şi pacienţii săi, urmate de câte un episod săptămânal în care psihiatrul îşi vizitează propriul terapeut. Luni este ziua Norei (Maria Dinulescu), apoi vine rândul lui Victor (Vlad Zamfirescu), ofiţer în trupele speciale, şi al Dianei (Maria Mitu), o tânără gimnastă care a suferit un accident.
Joia este consacrată terapiei de cuplu - Tudor (Bogdan Dumitrache) şi Ruxandra (Andreea Bibiri) sunt căsătoriţi, au un copil şi vor să decidă dacă să-l facă sau nu pe al doilea. Psihoterapeutul lui Andrei Poenaru, Maria Pascali, este interpretat de Tamara Creţulescu.
În serial joacă şi Gabriela Butuc, Laura Ilie, Cornel Scripcaru şi Clara Vodă. Filmările vor dura până în august, iar premiera pe HBO va avea loc în decembrie.