Primul „fault” la premier va fi realizat de Dragnea și Tăriceanu chiar în această dimineață. Potrivit informațiilor EVZ, cei doi vor boicota prin absență evenimentul de lansare a noului model Ford Ecosport și-l vor lăsa pe Tudose, la Craiova, să participe alături de președintele Klaus Iohannis la demararea producției. Miza este aruncarea asupra lui Tudose a imaginii de „premierul lui Iohannis”, spun sursele EVZ. Mai mult, cei doi lideri cred că discursul din ultimele zile al lui Tudose este similar cu cel al lui Klaus Iohannis și luările sale de poziție sunt pro-DNA. 

Mutarea lui Shhaideh

Premierul aștepta, aseară, demisiile celor trei miniștri. Shhaideh a declarat, ieri, la ieşirea de la DNA, că a luat o decizie, dar își va anunța opțiunea azi, în ședința conducerii lărgite a partidului. Surse din PSD au relatat EVZ că Shhaideh „este pregătită să își dea demisia dacă Guvernul și partidul depind de ea”. În ceea ce o privește pe Rovana Plumb, aceasta ar fi primit ieri mesaje de susținere de la Bruxelles, care au ajuns la urechile lui Tudose.

Nucă tare

Premierul și liderul PSD au avut, ieri, în Parlament, mai multe runde de discuții privind remanierea guvernamentală, fără ca Tudose să-și schimbe intențiile. Primministrul a spus că problema este „percepţia la Bruxelles”. „(…) avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie (…) dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici apare problema”, a zis premierul după discuțiile cu Dragnea.

Vasilescu a scăpat Deși premierul a spus că vrea să îi schimbe pe miniștrii cu „probleme penale”, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a scăpat de curățenia de toamnă a lui Tudose deși Curtea de Apel București a retrimis DNA-ului, pe 27 ianuarie, dosarul în care ea este acuzată de luare de mită și spălare de bani în campania electorală din 2012, după ce mai multe probe strânse de anchetatori au fost declarate nule.

Scenariu de coșmar

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, a declarat ieri, la Antena 3, că dacă premierul Mihai Tudose nu ajunge, azi, la o înțelegere cu conducerea partidului, și demisionează din funcție, PSD va ajunge în opoziție. „Eu cred că repetarea unui episod gen Grindeanu este imposibilă. Sunt convins că există riscuri majore ca PSD, într-o asemenea eventualitate, să piardă și guvernarea. Ca atare, eu cred că compromisul este soluția (…) Interesele PSD sunt să guverneze, să pună în aplicare programul de guvernare și să termine disputele interne”, a zis el.

 „Nu te pune cu Terente!”

Un moment inedit s-a petrecut, ieri, în plenul Camerei Deputaților, când președintele PSD Liviu Dragnea a votat „din greșeală” în favoarea moțiunii simple pe sănătate, el spunând că s-a aflat sub impactul unei declarații politice a deputatului PMP Corneliu Bichineț. Acesta salutase în plen prezența împreună, în plen, a lui Dragnea și a lui Tudose, astfel: „Eu mă bucur că sunteţi aici şi că aţi venit amândoi pentru că daţi un semnal. Liviu Dragnea, noi am lucrat 4 ani la UNCJR în momente de balans, trebuie să dai dovadă de inteligenţă, iar Corneliu Bichineţ de la Vaslui vă spune direct: Ţine minte trei cuvinte: Nu te pune cu Terente”.

Guvernul încă nu trimite „Belina” la CCR

Guvernul nu a discutat, nici în ​ședința de ieri, despre sesizarea Curții Constituționale cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA în cazul dosarului „Belina”, au relatat surse guvernamentale pentru EVZ.

Liderul PSD, Liviu Dragnea și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spun de două săptămâni că sesizarea „trebuie făcută”, însă premierul Mihai Tudose tergiversează acțiunea. Ruptura are loc în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a apreciat că sunt motive pentru sesizarea CCR pentru că, în opinia sa, legalitatea Hotărârilor de Guvern pentru care sunt acuzate Shhaideh și Plumb ar trebui să fie verificate în contencios administrativ și nu de către procurori.

DNA îi acuză pe miniștrii PSD ai Dezvoltării și Fondurilor UE, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, că au participat la adoptarea în 2013 a două HG prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, ar fi fost trecută „ilegal” în administrarea Consiliului Județean Teleorman. CCR a decis în februarie, după ancheta DNA privind adoptarea OUG 13, că procurorii nu pot trage la răspundere miniștri pentru legalitatea și oportunitatea unui act normativ și că DNA și-a depășit atribuțiile prin ancheta de la acea vreme.

Jocul la intimidare al lui Tăriceanu

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a anunțat pe liderii partidului că ia în calcul să-și scoată partidul de la guvernare dacă premierul Mihai Tudose îl va demite pe ministrul Viorel Ilie fără o discuție în coaliție. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), a spus ieri că este dispus să renunţe la funcție dar că o decizie va fi luată când se va întoarce în țară preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Numai că, aflat la Praga, Tăriceanu a ținut legătura telefonic cu ceilalți lideri ai partidului și le-a spus, în ultimele 48 de ore, că nu va accepta sub nicio formă ca Ilie să fie eliminat din Guvern fără o discuție în coaliția de guvernare, au relatat surse din conducerea ALDE pentru EVZ. Tăriceanu s-a întors în țară, ieri, la prânz, și a cerut o întâlnire de urgență cu Dragnea și Tudose pentru a stabili viitorul coaliției de guvernare.

Sperietoarea maghiară

Surse din coaliția de guvernare au relatat EVZ că ieșirea ALDE de la guvernare este un simplu joc de intimidare pe care îl fac Dragnea și Tăriceanu la adresa lui Tudose: fără senatorii și deputații ALDE, Guvernul Mihai Tudose rămâne fără majoritate în Parlament și singura soluție ar fi renegocierea protocolului de colaborare cu UDMR. Însă maghiarii ar cere adoptarea proiectului care prevede introducerea pragului de 15% pentru limba maghiară în administrația publică, o inițiativă care ar arunca în aer filialele PSD din Ardeal.