Evenimentul Zilei > Politica > PSD și PNL au înghițit broasca râioasă. Cum justifică Vasile Dîncu alianța la guvernare
PSD și PNL au înghițit broasca râioasă. Cum justifică Vasile Dîncu alianța la guvernare

PSD și PNL au înghițit broasca râioasă. Cum justifică Vasile Dîncu alianța la guvernare

Preşedintele Consiliului Naţional al social-democraților, Vasile Dîncu, susține că deși nu-i place, PSD trebuie să facă alianță cu PNL la guvernare ca să scoată țara din criză.

Senatorul Vasile Dîncu a declarat că o alianță cu liberalii pentru formarea unui guvern este impusă de actuala criză. Potrivit spuselor sale, nici PNL și nici PSD n-ar fi foarte încântate că trebuie să guverneze împreună. Dar, dă de înțeles Vasile Dâncu, cele două formațiuni care până mai ieri se înjurau trebuie să înghită broasca râioasă.

„Atunci când este conflictul politic în toi, ni se spune tot timpul că suntem iresponsabili, că ne urmărim numai interesul personal sau interesul partidului. Dacă într-o situație de criză două partide aflate într-o aversitate ideologică caută soluții, pentru că încă nu am găsit soluția totală, nu e bine pentru că uite ce au spus înainte și nu sunt consecvenți”, a declarat Vasile Dîncu.

Liderul PSD susține că nu este nici o plăcere pentru social-democrați să guverneze alături de PNL, dar trebuie să o facă. În interes public, pentru a scoate țara din criză.

„Înțeleg și mi-ar fi convenit ca alianța de dreapta să se refacă să ducă țara în direcția bună și electoratul să vadă consecința acestor guvernări de dreapta. Problema este că suntem într-o perioadă de criză. Căutăm o cale să participăm, nu o facem cu încântare, nici noi, nici PNL”, a mai spus Vasile Dîncu.

Sursa foto: EVZ

De ce a solicitat PSD execuția bugetară

Senatorul Dîncu a mai spus că specialiștii partidului său au cerut execuția bugetară pentru a se edifica cu privire la reformele pe care le va propune în noul guvern. Potrivit spuselor sale, se dorește că propunerile, pe care le vor face social-democrații, cu privire la programul de guvernare să nu fie exagerat de populiste.

„Am cerut pentru ca ceea ce negociem noi pentru programul de guvernare viitoar să nu fie exagerat. Într-o primă fază ni s-a spus că cererile noastre din cele zece priorități, ar consta guvernul 96 de miliarde, ceea ce mi s-a părut exagerat. Atunci am zis, bine, hai să ne uităm pe execuția bugetară de anul ăsta pentru nu cere creșteri de salarii și pensii iraționale”, a mai spus Vasile Dîncu.

Sursa foto: arhiva EVZ

Rotativa la conducerea guvernului, o soluție de compromis

Reprezentantul PSD consideră că rotativa la conducerea guvernului ar fi o soluție de compromis agreată de ambele partide. Un partid ar guverna un an și jumătate, iar cel de-al doilea, până la alegeri.

„Există o rotativă ca soluție de compromis, care ar însemna un an și jumătate un premier de la un partid, după aceea cu un premier de la un alt partid. Nu am discutat despre persoane”, a declarat Vasile Dîncu.

PNL și PSD sunt pe cale să se înțeleagă pentru a forma un guvern comun, formulă agreată și de președintele Klaus Iohannis. Cele două formațiuni au avut o rundă de negocieri joi seara, la finalul căreia, liderii lor au afirmat că există mai multe puncte care le unesc.