Evenimentul Zilei > Politica > PSD nu renunță la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 și acuză Parchetul de „copy-paste”
PSD nu renunță la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 și acuză Parchetul de „copy-paste”

PSD nu renunță la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 și acuză Parchetul de „copy-paste”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Parchetul General că a copiat obiectivele din proiectul privind activitatea Comisiei de anchetă a scrutinului prezidențial din 2009, acesta fiind motivul pentru care a fost solicitată retrimiterea raportului la Comisiile juridice din Parlament

Deputații și senatorii au votat ieri, în ședința plenului reunit al Parlamentului, retrimiterea raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea organizării și a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2009. Retrimiterea raportului a fost votată cu 278 de voturi „pentru” și 17 „împotrivă”.

Social democrații nu au de gând să renunțe la anchetarea scrutinului din 2009, chiar dacă Parchetul a declanșat proceduri judiciare pe această temă.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a motivat ieri că retrimiterea raportului spre analiză la Comisiile juridice, pentru o săptămână, nu este un regres.

„Cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi”, a spus Dragnea.

Acuzații de „copy-paste”

Totodată, liderul PSD a declarat că „doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General după 8 ani de la alegerile din 2009, copiind, aproape prin copy-paste, obiectivele din proiectul de hotărâre privind activitatea comisiei, s-a decis să se retrimită la Comisiile juridice acest proiect, pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înființa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică – rămâne”.

Cel care a solicitat retrimiterea raportului a fost liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu.

Băsescu: PSD se face de râs

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că el este de acord cu înființarea Comisiei de anchetă, pentru că „PSD trebuie să se facă de râs până la capăt și cred că ar fi un bun exercițiu.”

„Poate această comisie îi va aduce aminte PSD că în anul 2009 în secțiile de votare eu aveam un singur reprezentant, iar marea alianță politică ce îl susținea pe domnul Geoană avea reprezentant PSD, PNL, UDRM, PC. Deci poate vreți să explicați cum a reușit să fure unul singur când patru hoți erau cu mâinile prin buletinele de voturi”,a adăugat Băsescu.

Replici usturătoare

De asemenea, liderul PMP a ironizat demersul PSD: „ca să fiți de-a dreptul glorioși cu această comisie, și eu îl propun pe domnul Dragnea președinte al unei comisii care să evalueze fraude la alegeri”.

Liviu Dragnea s-a apărat de la prezidiu și a subliniat că nici măcar presiunile asupra completelor care l-au judecat, „care au dat o decizie politică pentru un dosar politic, nu au reușit să pună în sarcina mea o fraudă electorală”.

Kovesi și Maior ar trebui suspendați

Avocatul Aurelian Pavelescu susține că „declanșarea procedurii penale cu privire la procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi și ambasadorul României la Washington, George Maior, de către Parchetul General, obligă la suspendarea din funcție a celor doi”. Potrivit acestuia, gravitatea acuzațiilor publice, de participare la o conspirație pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, dar și decizia procurorilor de a face verificări – ceea ce dovedește existența unor indicii – conduc la o asemenea soluție”, a declarat avocatul Aurelian Pavelescu”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News