În total, procurorii de la DNA au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane, între care trei deputați și un senator. Astfel, potrivit rechizitoriului au fost trimiși în judecată Cristian Ilie Ispravnic (foto) – directorul DRDP Timișoara, Cristian Dima – șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia, Mircea Andrei Lucaciu – șef Departament Venituri, Patriciu Pascu – șef Departament Juridic, Vasile Băețan – inginer la DRDP Timișoara, Dorel Căprar – deputat PSD de Arad, Florin Dan Tripa – deputat de Arad, Narcis Chisăliță – senator PSD, Luminița Maria Jivan – deputat, Ioan Zamiska – control trafic Nădlac, Andrei Munteanu – șef al Biroului Încasări Venituri – DRDP Timișioara.

Cele 13 persoane sunt acuzate de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în forma continuată, dare de mită. Cei patru parlamentari sunt acuzați de complicitate la luare de mită în formă continuată și folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată.

Procurorii vorbesc chiar despre taxe de protecție percepute de șefii de la DRDP Timișoara împotriva unor angajați. ”Protecția oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar). Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei”, se arată în rechizitoriu.

O altă pistă urmărită de anchetatori a privit modul în care se făceau angajările la DRDP Timișoara. ”Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani”, se arată în rechizitoriu.

Mai mult, directorul DRDP Timișoara este acuzat a primit șpagă pe direct, de la cei care doreau să se angajeze, sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro. ”Inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”.