Într-un interviu acordat Deutsche Welle, un reputat investigator antifraudă, Dr. Paul Milata, demonstrează cu date statistice și estimări că PSD a obținut prin fraudă cel puțin două locuri în Parlamentul European. Metoda a fost una verificată și cu alte ocazii: blocarea votului în diaspora.

La cifrele prezentate de Paul Milata trebuie adăugate neapărat și miile de voturi blocate în România, în special în orașele studențești, unde  nu au putut vota toți studenții.

Orice discuție despre „mandate furate” pleacă de la rezultatele oficiale, comunicate de Biroul Electoral Central (BEC).

Clasament general (țară + diasporă)

1. PNL ……….……… 27,00% ….. 2.448.355 de voturi

2. PSD ……….…… 22,51% ….. 2.040.682

3. USR-PLUS ….. 22,36% ….. 2.027.032

În urma acestor rezultate, au fost distribuite cele 32 de mandate de europarlamentar:

    PNL – 10 mandate;

    PSD și USR-PLUS – câte 8;

    Pro România, PMP și UDMR – câte 2.

    Demonstrația lui Paul Milata

    „Numărul total de voturi valide din diaspora, așa cum a fost raportat de BEC, a fost de 375.212. Numărul persoanelor care nu au putut să voteze în străinătate, și pe care eu l-am calculat, este de minimum 726.000.”

    „Numărul persoanelor cu cetățenie română în diaspora este foarte mare, fiind estimat între 3 și 5 milioane de persoane. Și prezența la vot la alegerile europarlamentare din 2019 a fost relativ mare pentru România – 49,02%.”

    „România are 32 de locuri în Parlamentul European. Numărul de persoane din diaspora care au fost împiedicate să voteze ar fi putut să definească 2 până la 4 locuri.”

    „Marea majoritate a persoanelor care au votat în diaspora au votat pentru alte partide decât PSD-ALDE.”

    „Împiedicarea votului în diaspora a avut rezultatul foarte concret că două până la patru mandate în Legislativul european s-au distribuit altfel decât și-ar fi dorit persoanele din diaspora.”

    „Din cele 8 locuri obținute de PSD, cel puțin două sunt rezultatul modului în care a decurs scrutinul din 26 mai în diaspora.”

    „Un partid care nu este în stare să administreze un tur de scrutin, foarte probabil nu este în stare să administreze o țară.”

    „La ora actuală m-aș aștepta, totuși, ca mai multe persoane din PSD să se distanțeze de acest partid.”