Evenimentul Zilei > Economie > CONFLICTUL PSD – BNR continuă. Banca Națională REFUZĂ: „Nici nu merită comentată”
CONFLICTUL PSD – BNR continuă. Banca Națională REFUZĂ: „Nici nu merită comentată”

CONFLICTUL PSD – BNR continuă. Banca Națională REFUZĂ: „Nici nu merită comentată”

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că o intervenție singulară pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar cauza o pierde inutilă de rezerve valutare, în timp ce vinderea unei parți ar crește dobânzile.

Declarația vine în contextul în care reprezentanții PSD au cerut, vineri, Băncii Naționale să apere moneda națională pentru că „dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (euro – n.r.), adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România”.

„În ultimele două zile ni se pune frecvent această întrebare. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piaţa valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esenţa noţiunii de ”managefloating”. Atât acest răspuns, cât şi sugestia nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să ştie şi cei care vin cu sugestia respectivă, aşa cum ştim cu toţii, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenţie şi dozajul măsurilor, adecvate la situaţia concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenţie singulară numai pe piaţa valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare”, a spus Suciu.

Dan Suciu a avertizat că sugestia PSD ar majora puternic dobânzile.

„n ceea ce priveşte sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichidităţile din piaţă – ea este în contradicţie directă şi îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piaţă… nici nu merită comentată”, a răspuns Suciu.