Evenimentul Zilei > Politica > PSD atacă dur USR pe tema contractului de consultanță încheiat cu OMS: Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist
PSD atacă dur USR pe tema contractului de consultanță încheiat cu OMS: Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist

PSD atacă dur USR pe tema contractului de consultanță încheiat cu OMS: Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist

PSD spune că ministerul Sănătății a respectat întocmai dispozițiile PNRR redactate de USR atunci când a încheiat un contract de consultanță de 21 de milioane de euro cu Organizația Mondială a Sănătății. Social democrații spun că au cheltuit mai puțin decât fusese prevăzut pentru aceste servicii. Totul după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Alexandru Rafila de conflict de interese.

PSD critică dur USR și afirmă că acest partid a ajuns să își conteste propriile măsuri. Totul a pornit de la o declarație a deputatul USR Emanuel Ungureanu care a spus că va seziza ANI și DNA pentru că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a încheiat un contract de consultanță cu Organizația Mondială a Sănătății, în valoare de 21 de milioane de euro. PSD spune că a respectat întorcmai dispozițiile din PNRR  care au fost redactate de USR și chiar a făcut economie.

„Disperare, numele tău este USR! Să ajungi să îţi conteşti propriile măsuri, asta înseamnă să fii userist! Azi sunt extrem de supăraţi pentru că Ministerul Sănătăţii condus de PSD foloseşte doar 42% din bugetul alocat de Ghinea & Co asistenţei tehnice din PNRR pe reforma din Sănătate. Supărarea este şi mai mare pentru că asistenţa este asigurată de una dintre instituţiile prevăzute tot de USR-işti în PNRR, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, se arată în mesajul PSD.

S-au chetuit mai puțini bani

Social democrații susțin că Alexandru Rafila a respectat la virgulă PNRR și chiar a făcut o economie importantă în ceea ce privește fondurile alocate pentru serviciile de consultanță.

„În traducere: 30 de milioane de euro au fost salvaţi, 30 de milioane pentru care useriştii aveau deja pregătită o listă lungă cu firmele lor de casă! Asistenţa tehnică se face la un preţ mult mai mic şi cu o instituţie internaţională de prestigiu, fix aşa cum scrie în PNRR, nu cu prăduitorii de la USR! În timp ce useriştii vor continua să se tăvălească pe jos, ministrul Rafila va continua să îndeplinească PNRR-ul, jalon după jalon”, se mai arată în mesajul PSD.

Acuzațiile USR

Declarația social democraților vine după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi DNA pe motiv că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află într-un grav conflict de interese.  Potrivit unui comunicat al USR, Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, în valoare de 21 de milioane de euro, cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.

„În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie. Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021!”, a afirmat deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit Agerpres.