Explicația e simplă: banii cheltuiți pe coroane sunt mai de ajutor familiei îndoliate. Pe de altă parte, majoritatea coroanelor cumpărate sunt din platic, astfel că, pe lțngă riscul de incendiu mai și poluează grav, știut fiind faptul că plasticul nu se degradează ușor. Nu în ultimul rând, indiferent că vorbim de coroane mortuare din plastic sau din flori naturale, acestea atrag după sine costuri de salubrizare, deloc mici.

Mesajul lansat de protopop e ca oamenii să vină la înmormântare cu o floare, iar banii pe care altfel i-ar cheltui pe coroane să îi dea familiei îndoliate, care oricum are nevoie de ajutor în acele momente. ”În acest mod vom ajuta familia, iar parohia va fi scutită de costurile mari la salubritate”, se arată pe unul dintre panourile instalate.

„Inițiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus și la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt și cetățeni care vin din alte părți și nu au cunoștință de intenția noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanență. Eu le-am spus și în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitați venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări și cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câți bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulți bani familia aflată la necaz”, a declarat  P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, pentru Express de Banat.

Inițiativa a fost salutată și de reprezentanții celorlalte culte creștine care, în consens, îndemană credincioșii să nu mai cheltuie banii fără folos.