Unul dintre susţinătorii desecretizării protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii ale statului, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat în cadrul emisiunii România9, de la TVR, că înţelegerile dintre conducerea serviciului secret cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar şi cu parchetele, a condus la „fabricarea” multor dosare care au avut ca scop scoaterea din joc a oamenilor politici.

Despre încheierea unui protocol între SRI şi ANI a vorbit, într-o ediţie precedentă a emisiunii România9, fostul şef al instituţiei, Horia Georgescu, care a recunoscut că înţelegerea cu serviciul secret nu a fost făcută cu aprobarea CSAT. „De multă vreme, anchetele ANI nu se mai desfăşurau în baza legii, ci în baza protocolului încheiat cu SRI”, a fost acuzaţia gravă a avocatului Gheorghe Piperea.

Acesta a acuzat şi o înţelegere secretă între ANI şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), privind secretizarea veniturilor încasate de Mugur Isărescu.

 Informaţii de background

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr, luni dimineaţă, începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)si Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Conform unui comunicat de presă, în baza prerogativelor constituţionale şi a competenţelor legale, ministrul Justiţiei i-a solicitat procurorului general să comunice dacă şi câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public şi cele trei parchete, precum şi data încheierii şi semnatarii respectivelor protocoale, dar şi începerea procedurii legale de desecretizare a conţinutului acestora.

De asememenea, conform celor declarate de Claudiu Manda, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Directorul SRI, Eduard Hellvig, ar fi acceptat să desecretizeze protocoalele pe care Serviciul Român de Informații (SRI) le-a încheiat în ultimii ani, inclusiv cu Ministerul Public, potrivit Antena 3.