Evenimentul Zilei > International > Proteste violente în SUA. Un bărbat de culoare împușcat de șapte ori de polițiști
Proteste violente în SUA. Un bărbat de culoare împușcat de șapte ori de polițiști

Proteste violente în SUA. Un bărbat de culoare împușcat de șapte ori de polițiști

Noi proteste au izbucnit în statul american Wisconsin, după un nou caz de brutalitate a poliției împotriva unui bărbat de culoare.

Bărbatul, identificat ca Jacob Blake, a fost dus la spital pentru operații și este acum în terapie intensivă, a spus familia sa.

Înntr-un video postat online pare să-l arate pe domnul Blake împușcat în spate în timp ce încearcă să urce într-o mașină în Kenosha, scrie BBC.

Cei trei polițiști pot fi văzuți în timp ce își îndreptau armele spre Jacob Blake în timp ce acesta se îndreapta spre o mașină parcată. În momentul în care deschide ușa mașinii și se pregătește să intre în mașină, unul dintre polițiști îl prinde de tricou și îl împușcă. Șapte focuri de armă se aud apoi în timp ce pe fundal martorii oculari încep să țipe. În mașină se aflau cei trei copii ai bărbatului.

Sute de oameni au mers duminică seara la sediul poliției. Mai multe vehicule au fost incendiate și protestatarii au strigat „Nu ne vom întoarce”.

Ofițerii au folosit gaze lacrimogene pentru a încerca să împrăștie sute de protestatari.

„Deși nu avem încă toate detaliile, ceea ce știm sigur este că el nu este primul om negru sau persoană care a fost împușcat sau rănit sau ucis fără milă la mâinile unor persoane aflate în aplicarea legii în statul nostru sau a noastră tara ”, a spus el intr-o declaratie.

Numele lui Jacob Blake era pe rețelele de socializare și mii de persoane au semnat o petiție prin care au solicitat să fie acuzați ofițerii implicați. Acum este în afara unei intervenții chirurgicale și în stare stabilă, potrivit familiei și prietenilor de pe social media.

Împușcăturile vin pe fondul tensiunilor crescute în SUA în urma rasismului și a brutalității poliției în urma morții bărbatului afro-american, George Floyd, la începutul acestui an.

Candidatul democrat prezidențial, Joe Biden, a lansat luni o declarație prin care cerea o „anchetă completă și transparentă” a împușcăturilor.

„În această dimineață, națiunea se trezește din nou cu mâhnire și ultraj că încă un negru american este o victimă a forței excesive”, a spus Biden. „Ofițerii trebuie să fie trași la răspundere.”, a declarat candidatul la președinție.