Evenimentul Zilei > Actualitate > PROTEST la Ministerul Sănătății! Părinți disperați că nu găsesc imunoglobulină pentru copii și adulți. Bodog promite că rezolvă
PROTEST la Ministerul Sănătății! Părinți disperați că nu găsesc imunoglobulină pentru copii și adulți. Bodog promite că rezolvă

PROTEST la Ministerul Sănătății! Părinți disperați că nu găsesc imunoglobulină pentru copii și adulți. Bodog promite că rezolvă

Zeci de părinți și pacienți disperați că nu mai găsesc de câteva luni imunoglobulină pe piață au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății. Florian Bodog le-a transmis că va achiziționa produsul pe nevoi speciale.

„Astăzi, în România anului 2017, țara cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, părinți și medici în fața Ministerului Sănătății pentru că nu găsesc medicamentele necesare pentru copiii și pacienții lor (mai exact, imunoglobuline). Domnul Bodog, cu doar câteva zile în urmă certa o studentă că dezinformează: „Cunosc problema imunoglobulinelor și este acoperită piața. Însă la fel, se vehiculează tot felul de scenarii din acestea, pe piața media mai mult”, scrie Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, pe pagina sa de Facebook.

Lipsa imunoglobulinelor a fost anunțată de pacienți și părinți pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro încă de luna trecută, iar reprezentanții Ministerului au răspus că este o problemă de producție și că din noiembrie ar urma să ajungă din nou pe piață aceste produse.

Astăzi, după ce s-a trezit cu oamenii disperați la ușa Ministerului, Florian Bodog a reacționat oficial.

„Prof. Dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății s-a întâlnit astăzi cu parinții copiilor afectați de deficiența de imunoglobulină și cu reprezentații asociațiilor de pacienți. Lipsa imunoglobulinei de pe piața românească se datorează problemelor de producție înregistrate de firmele producătoare”, se arată într-un comunicat remis redacției.

„Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Florian Bodog după întâlnirea cu oamenii disperați.

Mâine, ministrul Florian Bodog a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare. La întâlnire ministrul Bodog a invitat și reprezentanții pacienților.

Mai mult, ministrul Sănătății va vorbi astăzi cu omologul bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din această țară, România și Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente.

Între timp, Ministerul Sănătății continua demersurile demarate prin Compania Națională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania “Unifarm” a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat  6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: