„Un popor întreg denigrat”

„Noi, românii din Londra, am simțit că trebuie să luăm atitudine împotriva discriminării la care suntem supuși în presa britanică”, a declarat pentru EVZ Adriana Toma, o româncă prezentă la protestul din fața postului Channel 4. Ionuț Balaban, un alt român stabilit la Londra, a denunțat un atac „mișelesc” în presa locală împotriva românilor.

„Ghinionul nostru este că în continuare se găsesc astfel de personaje care se vând pentru câteva sute de lire, denigrând un popor întreg. Eu sper ca jurnaliștii de la Channel 4 să aibă un minim de decență și să repare această greșeală”, a declarat el pentru EVZ.

Într-un comunicat remis ieri, MAE a salutat reacția românilor din Marea Britanie, pe care a calificat-o drept „o dovadă extrem de puternică a sentimentului de solidaritate care trebuie să unească comunitatea românească permanent, cu atât mai mult în momente când românii sunt ținta unor posibile campanii denigratorii în statele europene în care au ales să lucreze sau să se stabilească”.

După explicațiile solicitate de ambasada română la Londra, Channel 4 a decis să modifice materialul de promovare a documentarului de trei episoade, care nu reflectă imaginea corectă a comunității de români. Mai mult, realizatorii au dat asigurări că următoarele episoade ale reportajului vor prezenta și alte cazuri de români, mai bine integrați în societatea britanică.