Evenimentul Zilei > Social > Protest, la Constanța, împotriva majorării “halucinante” de taxe și impozite locale
Protest, la Constanța, împotriva majorării “halucinante” de taxe și impozite locale

Protest, la Constanța, împotriva majorării “halucinante” de taxe și impozite locale

Constănțenii, reprezentanți ai societății civile, pregătesc pentru duminică ujn protest de amploare față de autoritatea locală “care intenționează să mărească “halucinant” taxele și impozitele locale” datorate de contribuabili. Potrivit protestatarilor, sunt taxe care se majorează și cu 4000% în cazul agenților economici.

Nemulțumirile constănțenilor în privința majorării taxelor și impozitelor locale pe 2018, proiectul de hotărâre fiind postat pe site-ul primăriei, au fost strânse în Memoriul Societății Civile trimis municipalității. Memoriul este semnat de ONG-uri, asociații profesionale și organizații patronale, între care Baroul Constanța, Camera Executorilor Judecătorești Constanța, Asociația Medicilor de Familie “Tomis” Constanța, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, Ordinul Arhitecților din România Filiala Constanța, Camera Notărilor Publici Constanța, Asociația Femeilor Constanța, Societatea de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin “Oceanic Club” Constanța, Colegiul Medicilor Dentiști Constanța.  

“Pe fondul lipsei unei strategii coerente de dezvoltare economico-socială a municipiului Constanța, autoritatea locală intenționează să ne "jumulească" complet și pe ascuns, mărind  halucinant impozitele și taxele locale în loc să se preocupe de o mai bună administrare a municipiului și o mai bună gestionare a cheltuielilor. În aceste condiții, societatea civilă formată din ONGuri, firme și persoane fizice va lua atitudine, exprimându-și public părerea, duminică 17 decembrie de la ora 17.00 la 18.00 în fața Prefecturii Constanța, locul cel mai frecventat pentru astfel de manifestări”, anunță, public, organizatorii. Ei cer reducerea la minim a nivelului de impozitare în Constanța. 

Din analiza preliminară a proiectului rezultă, printre altele, o majorare cu 100% a impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidențiale.Taxa de salubritate se majorează cu 115%, de la 3 lei/lună/persoană în 2017, la 7 lei/lună/persoană in 2018. Majorare de 400% a taxei de concesionare locuri de veci. Peste 100% majorare a taxei de întreținere loc de veci. Majorări  de până la 4000% creștere a taxei de autorizare pentru evenimente de tip spectacole, târguri, festivaluri, circ etc. Dezbaterea publică organizată recent, de primărie, în prezența a sute de  constănțeni, a rămas fără urmări. “Îngrijorător este faptul că Primăria Constanța aplică politica "de a jumuli complet", adică va majora  așa cum și-a propus taxele și impozitele chiar și împotriva voinței contribuabililor”, arată reprezentanții Societății Civile, deciși să protesteze duminică în fața prefecturii Constanța.