Formaţiune de origine kemalistă (de la Mustafa Kemal Paşa-Ataturk) şi de orientare social-democrată, CHP este în arena politică turcă precum un crainic al laicităţii.

Opoziţia cu AKP, partidul lui Erdogan, nu poate fi mai categorică: de când a venit la putere, Sultanul a demarat un proces de crescândă islamizare a societăţii şi tocmai din acest motiv vede partidele de opoziţie ca fumul în ochi, acuzându-le de complicitate cu Fetullah Gulen, imamul exilat în SUA şi considerat de guvern creierul  loviturii de stat de anul trecut.

Barba lui Atici a ajuns la 15 cm, până la a-i acoperi gulerul cămăşii şi nodul de la cravată, dar ziua în care se va rade nu pare aproape. "Raidurile guvernamentale după presupuşii gulenişti continuă neîntrerupt: sunt mai mult de 47.000 de persoane închise chiar a doua zi după lovitura de stat, la care se adaugă alte 100.000 care şi-au pierdut locul de muncă. O represiune care nu arată niciun semn de slăbire, în ciuda oricărui fel de protest", titrează La Repubblica.