Evenimentul Zilei > International > Protest INEDIT împotriva lui Erdogan: îşi lasă barba să crească în neştire
Protest INEDIT împotriva lui Erdogan: îşi lasă barba să crească în neştire

Protest INEDIT împotriva lui Erdogan: îşi lasă barba să crească în neştire

Să laşi barba să-ţi crească în semn de protest este cu adevărat un mod inedit de a protesta. Aytug Atici, un deputat turc din partidul de opoziţie CHP, a hotărât să-şi arate în acest fel dizidenţa împotriva măsurilor excepţionale luate în ţară. Prevederile dorite de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016, chiar de a doua zi de la lovitura de stat eşuată, sunt încă în vigoare şi astăzi, la un an distanţă. ''Nu-mi voi tăia barba atâta timp cât va rămâne în vigoare starea de necesitate'', a spus foarte hotărât Atici. ''Sunt conaţionali care susţin protestul meu. Unii spun că sunt un Moş Crăciun, dar n-au dreptate. Sunt Moş Stare de Necesitate, explică parlamentarul Partidului popular republican, cel mai vechi partid turc.

Formaţiune de origine kemalistă (de la Mustafa Kemal Paşa-Ataturk) şi de orientare social-democrată, CHP este în arena politică turcă precum un crainic al laicităţii.

Opoziţia cu AKP, partidul lui Erdogan, nu poate fi mai categorică: de când a venit la putere, Sultanul a demarat un proces de crescândă islamizare a societăţii şi tocmai din acest motiv vede partidele de opoziţie ca fumul în ochi, acuzându-le de complicitate cu Fetullah Gulen, imamul exilat în SUA şi considerat de guvern creierul  loviturii de stat de anul trecut.

Barba lui Atici a ajuns la 15 cm, până la a-i acoperi gulerul cămăşii şi nodul de la cravată, dar ziua în care se va rade nu pare aproape. "Raidurile guvernamentale după presupuşii gulenişti continuă neîntrerupt: sunt mai mult de 47.000 de persoane închise chiar a doua zi după lovitura de stat, la care se adaugă alte 100.000 care şi-au pierdut locul de muncă. O represiune care nu arată niciun semn de slăbire, în ciuda oricărui fel de protest", titrează La Repubblica.