Având cărți în limba maghiară asupra lor, protestatarii au fost prezenți marți, în jurul orei 14, pe trotuarul din fața Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca.

„Este un gest cultural de protest împotriva Guvernului de la Budapesta care, fără acordul Academiei Maghiare de Ştiinţe şi fără dialogul cu reprezentanţii acesteia, vrea să modifice structura instituţiei şi să distrugă reţelele care au funcţionat până acum. Poate că academia are nevoie de reformă, dar nu putem accepta ca politicul să facă reforma într-o reţea ştiinţifică, unde savanţii trebuie să îşi spună părerea şi să vină cu idei. Este o chestiune de principiu, noi suntem beneficiarii roadelor Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta. Sunt lucruri sfinte în care niciun guvern şi niciun partid nu are dreptul să se implice”, a declarat directorul Teatrului Național din Târgul Mureș, Attila Gasparik, informează Mediafax.

Directorul a adăugat că multe persoane sunt de părere că actualul Guvern al Ungariei limitează sfera gândirii, științei și a umanității.

„”Societatea maghiară a fost foarte deschisă în anii ’90 şi solidară cu toate ţările în care exista dictatură, iar acum simţim că se închid porţile şi nu ar fi bine. Noi vrem să trecem prin Ungaria când mergem în Vestul Europei, vrem să fie, în continuare, o ţară deschisă dialogului”, a subliniat directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

La protest a mai fost prezent și fostul senator UDMR, Eckstein Kovacs Peter, care a declarat că a venit din solidaritate cu comunitatea științifică din Ungaria.

„Nu cred că este binevenit ca politicul să se implice şi să spună ce şi cum să facă cei din academie”, a declarat Eckstein.

 

Te-ar putea interesa și: