Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Protecția monstrului din Caracal a început imediat după apelul Alexandrei
Protecția monstrului din Caracal a început imediat după apelul Alexandrei

Protecția monstrului din Caracal a început imediat după apelul Alexandrei

În cele trei articole despre cazul de la Caracal, scrise începând cu ziua de 29 iulie, atrăgeam atenția asupra unor fapte pe care le consider extrem de importante pentru a recompune tabloul unei orori ce ne-a bulversat pe toți: o copilă de 15 ani a fost ucisă, deși alertase poliția prin 112, cerând ajutor.

Reiau informații și idei care, în momentul de față, încep sa fie comentate, verificate ș completate atât de jurnaliști, cât și de noua echipa de anchetatori. Procurorii din subordinea Parchetului General au început și ei anchetarea  polițiștilor și procurorilor din Olt, care au acționat în dosarele Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

Așadar,
● Disparițiile minorelor din Caracal au scos la iveală hoitul muribund al sistemului nostru social ce-l incubă și pe cel juridic. (29 iulie, „Ororile de la Caracal și hoitul care pute sub ochii noștri”)

● Expertizele criminalistice nu sunt gata (nici pâna azi!), așa că nimeni nu poate afirma categoric ca fetele sunt moarte, în ciuda mărturisirii lui Dincă. Nu ar fi o premieră judiciară când un ins recunoaște o crimă pe care n-a comis-o.

● Cadavrele lor nu au fost găsite.

● Există două ipoteze: 1. Omoruri executate de un criminal în serie, diabolic de abil ca prototip, 2. Gheorghe Dincă e doar un furnizor de adolescente dintr-o rețea internațională de trafic de persoane pentru prostituție. Ipotezele pot fi complementare, nu opozante. (2 aug. „Cazul Alexandra. Proștii cu chipie sau cu „diplomă” de procurori, la cheremul interlopilor pentru o viață de lux”)

● Fata sunase la 112 și Dincă s-a prins. Spune că a lovit copila, iar aceasta a căzut, s-a lovit la cap și a murit. Sunt toate circumstanțele unei infracțiuni de lovitură cauzatoare de moarte, iar condamnarea e mult mai blândă decât pentru un omor. Să știe Dinca atâta drept penal încât să invoce chestia asta? L-a învățat cineva cum să acționeze ulterior? E greu de crezut că cineva care ucide și știe că Poliția a fost anunțată că la el în casă e o fată sechestrat,
după ce o omoară, fie și accidental, se apucă să-i arda cadavrul.

● Cea mai importantă informație există în Raportul oficial al Ministerului de Interne, trimis CSAT:

25 iulie. La ora 10.54: șeful postului de poliție Dobrosloveni a luat legătura telefonic cu șeful Biroului Investigații Criminale din Poliția Caracal (n.r. Comisar Constantin Pistol), căruia i-a solicitat sprijin.

Poliția Caracal a raportat dispariția Alexandrei Măceșanu la IPJ Olt, iar la doar un minut după, la 112 se primește apelul fetei. La 11.05 se primește la nivelul S.T.S. Olt un apel 112 de la Măceșanu Alexandra.

Abia la ora 11.29, șeful Biroului Investigații Criminale din Poliția Caracal află că la dispeceratul lor s-a primit un apel de la 112 prin care se semnala convorbirea cu Alexandra și face legătura cu telefonul de la ora 10.54, primit de la șeful de post din Dobrosloveni.

Deci 35 de minute irosite aiurea. (6 aug. „De ce e acoperită rețeaua monstrului din Caracal. Informații neexplicate”).

Între timp, au apărut informații noi care, ordonate într-o logică firească, încep să dea contur acțiunii de protecție a lui Gheorghe Dincă chiar de către polițiștii și procurorii implorați de Alexandra să vină să o scape din Casa Groazei.

Această protecție a apărut imediat după apelul fetei la 112 și, așa cum am arătat mai sus, informația esențială este
consemnată în Raportul MAI. Ea a fost oferită incompletă opiniei publice.

Jurnaliștii au aflat că, după ce Alexandra a vorbit la telefon cu agentul Florentin Neagoe, la ora 11.13, și i-a relatat acestuia că a fost răpită, violată și că e ținută sechestrată, comisarul Pistol, șeful de la Investigații Criminale, a purtat un dialog de 16 minute (până la 11.29) cu fata. Alexandra i-a descris tot ce s-a întâmplat, cum arată răpitorul, unde a fost dusă, ce vede în jur etc. Această  parte din raport a fost secretizată.

Ce a făcut comisarul Pistol cu aceste informații? Nimic, s-ar putea crede. Nu, eu nu cred. În mod sigur, el, colegi de-ai lui și șeful Alexe s-au prins că fata se află într-un imobil de pe strada Craiovei. Analizând „felia de pizza”, adică harta cu locația aproximativă transmisă de STS Olt, și coroborând cu informația Alexandrei că a fost dusă în cartierul Bold, ei au știut că fata a încăput pe mâna traficanților de carne vie.

Urmează ca procurorii de la Secția Speciala a Parchetului General să facă lumină cu privire la acest moment al  cazului, fiindcă atunci s-a tras de timp în favoarea infractorului/ilor.

Și Alexe și Pistol știau că pe strada Craiova își aveau casele Gheorghe Dincă, posesor al unei mașini gri cu care racola fete pentru personaje sus-puse din oraș, dar și un anume Vasilică Măceșanu, implicat în anul 2012 în dosarul rețelei de trafic de carne vie și prostituție, rețea care furniza minore pentru soldații americani de la Deveselu.

Comisarii din Caracal și polițiștii lor, împreună cu procurorii DIICOT Olt lucraseră la dosarul Deveselu, știau multe despre rețeaua constituită de interlopul „Cocoș”(n.r. decedat în pușcărie în 2016), despre ce personaje frecventau fetele răpite, din ce părți s-au facut presiuni enorme ca să nu iasă scandalul și mai mare.

Au crezut că Vasilică Măceșanu e rudă cu Alexandra Măceșanu sau, măcar, că vor putea să se folosească de chestia asta. Așa a aparut și raportarea comisarului Alexe catre IGP, la ora 18.30, că eleva a plecat de bunăvoie de acasă.

Zilele trecute, „surse judiciare” au spus unui jurnalist că într-o înregistrare tv apare și „mătușa Alexandrei, care era foarte apropiată de vecinul Dincă”. Un neadevăr, fiindcă e doar o coincidență de nume.

Despre toate aceste „amănunte” se pare că s-a discutat în sediul poliției din Caracal, împreună cu procurorii, în noaptea de 25 spre 26 iulie, atunci când nouă ni s-a spus că se aștepta mandat de percheziție de la judecător ca să se pătrundă în casa lui Dincă la ora 6.00.

Aproape sigur anchetatorii din Caracal au crezut că vor putea pune batista pe țambal, să iasa onorabil din cazul răpirii fără să facă valuri, căci nu doreau să răscolească rețeaua de prostituție locală, reînviată după operațiunea din 2012. Nu au știut că fata care a sunat la 112 este nepoata lui Alexandru Cumpănașu, iar acesta va intra în scenă cu forța și va face public tot ce știe.

Despre rețeaua de prostituție, cu fete racolate din satele Olteniei sau răpite, vorbește lumea din Caracal de mult  timp. A transpirat în presă și faptul că Dincă, „nea Gică” – cum am aflat că i se spune – a fost și era omul de casă al unor personaje puternice din oraș.

Le meșterea diverse, dar le livra unora dintre ei și „fetițe”. Era și el o rotiță din angrenaj. Nu l-au mirosit ca ar fi psihopat sau criminal în serie. De pe lista clienților nu lipsesc politicieni, polițiști și magistrați. Oare SRI local nu a
sesizat ce se întâmplă în Caracal?

Un alt episod care demonstrează protecția acordată lui „nea Gică” de către șefii anchetatorilor, în noaptea de 25 spre 26 iulie, este legat tot de localizarea Alexandrei. Unul din polițiști a sunat la cadastristul Cristian Popescu, al cărui nume și telefon fuseseră dictate de Alexandra când sunase la 112, de pe o carte de vizită găsită în camera în care era sechestrată.

Cadastristul a indicat, la ora 23.00, adresa exactă și numele lui Dincă, fiindcă îi era client. Polițiștii nu au intrat însă în casă. Procurorul zice acum că el nu le-a interzis. La fel, a ieșit la iveală că nu STS a dat Poliției din Caracal trei  adrese greșite, ci niște informatori din lumea interlopă.

Descinderi aiurea, care să motiveze ca nu s-a stat degeaba.

Oare cine a dat publicității convorbirea prin mesaje dintre comisarul Alexe și așa-zisul interlop-informator Rădoi, o diversiune ordinară în opinia mea? Polițistul sau Rădoi?

Abia aștept să văd daca procurorii din Secția Speciala vor descoperi cu cine au vorbit anchetatorii din Caracal în ”noaptea groazei”!

Despre protecția venită de „sus”, vorbește și mama Luizei Melencu, fata disparută la sfârșitul lunii aprilie. Ea a spus că, vreme de trei săptămâni cât a tot mers la Parchet ca să afle vești despre fiica sa, procurorul Vasilescu de la DIICOT Craiova i-a spus că a adunat date, dar că „se izbește de un zid”, că a ajuns într-un punct de unde nu mai poate înainta în anchetă.

Procurorul avea deja în dosar filmarea de pe o cameră de supraveghere unde se vedea Luiza mergând pe stradă
și urcându-se într-o mașină gri, cu număr vizibil. A fost identificat și propietarul telefonului de pe care a fost sunat bunicul Luizei să i se spună că fata a plecat în Elveția. Telefonul era al lui Dincă. Nu s-a făcut nimic, „zidul” s-a opus.

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: