“În cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte ce țin de coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre cele două țări, respectiv prelungirea gazoductului Iași – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău, iar în România până la Onești. Pe partea de energie electrică s-au discutat acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău", se arată în comunicat.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorțiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autoritățile de la Chișinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic național, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

De asemenea, la propunerea Corinei Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupe de experți pe sectorul gazelor naturale și pe cel al energiei electrice, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic și vor răspunde de componenta investițională.

Transelectrica SA și Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Iași – Ungheni – Strășeni, Suceava – Bălți precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.