Evenimentul Zilei > Social > Proiect „top secret”. Cum este controlat submarinul ucigaş al Marinei SUA
Proiect „top secret”. Cum este controlat submarinul ucigaş al Marinei SUA

Proiect „top secret”. Cum este controlat submarinul ucigaş al Marinei SUA

Marina americană dezvoltă în secret submarine robotizate armate, care sunt controlate de inteligența artificială (AI) şi care ar putea ucide fără control uman.

Marina SUA dezvoltă liniștit submarine robotizate armate controlate de inteligenţa artificială la bord. Navele ar putea ucide fără controlul explicit al omului. Biroul de Cercetări Navale derulează proiectul, cunoscut sub numele de CLAWS, pe care îl descrie în documentele bugetare ca fiind un sistem autonom de arme submarine pentru uz clandestin.

Potrivit unui raport al New Scientist , detaliile privind submarinul ucigaș au fost puse la dispoziție ca parte a documentelor bugetare pentru 2020. Cu toate acestea, nu se știe mare lucru despre submarine. Foarte puține detalii au fost furnizate public despre proiectul „top secret”, dincolo de faptul că va folosi senzori și algoritmi pentru a îndeplini singuri misiuni complexe.

Stuart Russell de la Universitatea din California Berkeley a declarat pentru New Scientist că este o „ dezvoltare periculoasă ” utilizarea AI„ Dotarea unui vehicul complet autonom cu arme letale este un pas semnificativ și unul care riscă o escaladare accidentală”.

Ce se întâmplă când un robot comite accidental o crimă de război, cine răspunde? Răspunsul: nu există nici o răspundere, a declarat Bonnie Docherty, cercetător principal al Diviziei de Arme la HRW.