Evenimentul Zilei > Social > Un nou PROIECT de LEGE ar putea să vă lase fără PERMIS timp de 30 de zile
Un nou PROIECT de LEGE ar putea să vă lase fără PERMIS timp de 30 de zile

Un nou PROIECT de LEGE ar putea să vă lase fără PERMIS timp de 30 de zile

Un proiect de lege lansat de un deputat ar putea lăsa conducătorii de motociclete fără permis timp de 30 de zile, dacă vor tura motoarele pentru a produce zgomot peste limitele admise.

Proiectul de lege vine pentru a reduce depășirea limitei de zgomot de 50 de decibeli pentru zona locuințelor, limită ce ajunge chiar la 100 decibeli în cazul motoarelor tunate, zgomot asemănător cu cel produs de un avion, informează Digi24. Proiectul de lege este propus de Valeriu Steriu, preşedinte executiv PMP, care spune „Luaţi un pic şi urmăriţi bulevardele mari după ora 21:00, perioada în care oamenii se retrag, au nevoie de odihnă şi de linişte, şi veţi vedea că Bucureştiul a devenit o întreagă pistă de alergare a motocicletelor.”

„Din fericire aceşti motociclişti sunt destul de puţini în contextul fenomenului moto din România. Din păcate ei sunt foarte vizibili pentru că zgomotul pe care îl produc îi aduce în centrul atenţiei”, spune Radu Sandovici, membru Asociaţia Motocicliştilor din România.

Specialiștii sunt de acord cu propunerea, menționând că „Apar nişte zgomote în ureche, un ţiuit în ureche care poate să rămână permament pe viaţă şi mai poate să apară o senzaţie de nervozitate, de anxietate, creşte pulsul, şi de iratibilitate”, avertizează Ana Maria Apostol, medic primar ORL.

„Ştiu că sunt anumite motociclete care au fost omologate şi cu 90 de decibeli şi cu 100 de decibeli, pentru că atât a spus producătorul că face şi atât a fost măsurat şi într-adevăr s-a respectat ceea ce a spus producătorul. Aproape cât un avion. Dacă sunt şi mai multe, atunci este o formaţie întreagă”, spune Bogdan Lazarovici, consultant, inginer de sunet, pentru Digi24.