Programul PRIMA CASĂ primește mai PUȚINI bani în 2018

Programul PRIMA CASĂ primește mai PUȚINI bani în 2018

Programul Prima Casă va avea în 2018 mai puțini bani comparativ cu acest an, potrivit unui proiect lansat recent de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP). În schimb, diminuarea plafonului de garanții acordate este compensată de micșorarea marjei maxime de dobândă acceptate.

Anul viitor programul va avea alocate 2 miliarde lei, în condițiile în care anul acesta suma a fost de 2,67 miliarde lei, informează Digi24.

Simultan, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%. Marja de 2% este aplicată, în momentul de față, doar pentru achiziția de locuințe, iar cea de 2,5% este la credite acordate pentru construcția de locuințe.

Guvernul a aprobat anul trecut o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2017, plafonul total de garantare pentru programul “Prima casă” a fost de 2,67 miliarde de lei, format din plafonul inițial de 2,5 miliarde și din suma rămasă nealocată din plafonul anului precedent.

Poiectul Ministerului Finanțelor aduce modificări legate de simplificarea proceselor și evitarea birocratizării excesive, și anume propune preluarea de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a obligației de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare. Aceste acorduri se emit în cazul respingerii cererilor de plată din cadrul programului „Prima casă”. În condițiile în care, în prezent, FNGCIMM procesează cererile finanțatorilor și pregătește documentația de întocmire a acordurilor de radiere, finanțatorii și beneficiarii acordurilor de radiere ar avea de așteptat cu mult mai puțin pentru primirea acestora, și anume cu cel puțin zece zile lucrătoare. Preluarea acestor responsabilități de către FNGCIMM va permite și informatizarea procedurii de radiere a ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare.

O altă schimbare propusă prin intermediul acestui proiect se referă la situația în care executarea silită a unei locuințe achiziționate sau construite prin programul "Prima casă" a fost finalizată. În aceste cazuri, MFP va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) acordul de radiere a ipotecii și interdicțiilor din cartea funciară, iar ANAF comunică, la rândul său, finanțatorilor acest acord și faptul că executarea silită a locuinței a fost finalizată. Acest lucru se întâmplă pentru ca finanțatorii să radieze din cartea funciară ipoteca și interdicțiile instituite în favoarea statului.

Conform datelor din nota de fundamentare a proiectului hotărârii, de la lansarea programului "Prima casă" (2009) și până la sfârșitul lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 de garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde lei.