Acesta este programul în detaliu al Suveranului Pontif la Iași:

"Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile" a Sfântului Părinte la Iaşi, sâmbătă, 1 iunie 2019, va fi precedată de mai multe programe ce vor avea menirea de crea un climat de sărbătoare şi de a-i pregăti pe pelerini pentru întâlnirea cu Suveranul Pontif în Piaţa Palatului Culturii.

Accesul în perimetrul securizat se va face între orele 11.00 şi 16.00.

Începând cu ora 14.00, pe ecranele montate în perimetrul pus la dispoziţie pentru pelerini vor fi difuzate diferite documentare privind viaţa Bisericii, activitatea Sfântului Părinte şi identitatea creştinilor catolici din Moldova.

Vor fi susţinute şi recitaluri de muzică religioasă şi modernă.

Începând cu ora 16.00 va avea loc programul "Împărtăşind bucuria credinţei" ca pregătire proximă pentru sosirea Sfântului Părinte la Iaşi. Va fi evocată figura Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a vizitat România în urmă cu 20 de ani şi care la ceremonia de rămas bun pe de Aeroportul Băneasa (9 mai 1999) spunea: "Aş vrea să încredinţez acest vis vouă, tuturor. În special, aş vrea să-l încredinţez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! Aş fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil. În seara aceasta, îmi însuşesc cuvintele cu care Petru, în timp ce Rusaliile erau pe sfârşite, vestea celor care îl ascultau adeverirea promisiunii lui Dumnezeu: «Voi turna din Duhul meu peste tot trupul şi fiii voştri şi fiicele voastre vor profeţi şi cei mai tineri ai voştri vor vedea vedenii şi bătrânii voştri visuri vor visa» (Fap 2,17). În aceste zile Spiritul vă încredinţează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toţi oamenii să facă parte din familia sa, ca toţi creştinii să fie una. Intraţi cu acest vis în noul mileniu!"

Astfel, întâlnirea papei Francisc cu tinerii, la Iaşi, devine împlinirea unui vis! Programul va continua cu mărturii ale unor persoane care reprezintă categoriile de creştini din Dieceza de Iaşi: copii (Bianca-Irina Dogariu, Daria Luisa Giurgilă), tineri (Ioan-Matei Pieca), familii (Oana-Beatrice şi Iulian-Cornel), călugăriţe (Sr. Regina Birou) şi preoţi (Pr. Iosif Păuleţ). Toate aceste momente vor fi înfrumuseţate cu cântări ale corului şi ale orchestrei.

La ora 16.45 va începe un timp de rugăciune care să îi predispună pe participanţi la trăirea intensă a întâlnirii cu papa Francisc.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată în procesiune de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" până la scenă. Icoana va fi însoţită de rectorul Sanctuarului de la Cacica, pr. Anton Mărăndescu, şi de un grup de 180 de reprezentanţi ai parohiilor din Dieceza de Iaşi, format din copii, tineri şi familii. Douăzeci de copii vor preceda icoana aruncând petale de flori.

În acest timp vor fi înălţate rugăciuni şi intonate cântări în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Patru copii, care ulterior îl vor întâmpina pe Sfântul Părinte, vor recita un mister din rugăciunea Rozariului. Icoana va fi aşezată pe scenă la locul predispus spre a fi venerată de papa Francisc.

După încheierea momentului de rugăciune, pelerinii vor putea urmări pe ecrane deplasarea Sfântului Părinte de la aeroport şi vizitarea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

 

VIZITA LA CATEDRALA „SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, REGINĂ" din Iași:

Sfântul Părinte (SP), însoţit de episcopul Petru Gherghel, soseşte de la aeroportul din Iaşi în maşină închisă, la Catedrala Romano-Catolică, unde este întâmpinat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi părintele paroh al catedralei. Sanctitatea Sa va intra în catedrală. Înăuntrul acesteia vor fi prezenţi aproximativ 800 de bătrâni şi bolnavi care îl vor saluta pe SP în timpul parcursului prin Catedrală. Ajuns înaintea relicvelor fericitului Anton Durcovici, un preot bătrân (pr. Anton Bişoc, 98 de ani, 71 de ani de slujire ca preot) şi un tânăr diacon (pr. Ricardo Baciu) îi înmânează SP o candelă aprinsă care va fi depusă în faţa acestora. SP se roagă în tăcere (de asemenea întreaga adunare rămâne în tăcere) înaintea relicvelor şi apoi iese prin intrarea principală a Catedralei.

În faţa Catedralei, papa Francisc binecuvântează o statuie de marmură a Mântuitorului, care va rămâne în Iaşi, ca o amintire a vizitei Sfântului Părinte la Iaşi.

 

Te-ar putea interesa și: