Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune simplificarea curriculumului școlar. Potrivit demnitarului, orele privind educația sexuală, educația sanitară etc nu presupun predarea unei cantități de informații care să necesite acordarea unei ore școlare săptămânal. Demnitarul susține că orele de educație sexuală ar trebui să fie susținute cu acordul părinților, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie.

Să fie înscriși la început, după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, dacă părinții refuză. Acesta ar trebui să fie sistemul și trebuie să fie corelat cu caracterul respectivei discipline, integrată într-un modul de educație pentru viață”, a declarat ministrul Educației. 

Sorin Cîmpeanu îi dă dreptate lui Funeriu

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a subliniat la Digi24 că există deja un ordin de ministru conform căruia educația sexuală se face în timpul orei de biologie.

Nu e nevoie de nicio lege. Ceea ce citesc acum e în ordinul de ministru 3393 din 2017. Citat: Se vor preda la biologie clasa a VII-a elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului repoducător la om, infecții cu transmitere sexuală. 2. Trebuie discutat ceea ce e comportament sexual iresponsabil, întreruperi de sarcină, sarcina nedorită, în scopul identificării comportamentelor de risc și formularea de concluzii. De exemplu: formularea unor reguli de igienă, stil de viață sănătos pe baza informațiilor extrase din surse de documentare privind funcția de relație și reproducere. În acest moment avem acest lucru în ordinul 3393. Deci, avem în școală tot ce trebuie, problema adevărată nu este că nu avem legi, ci că nu se face ceea ce ar trebui să se facă”, a declarat fostul ministru.

Sorin Cîmpeanu susține că Daniel Funeriu are dreptate în privința prevederilor ordinului de ministru, însă „acum problema a fost ridicată la nivel de lege, legea este mult peste ordinul de ministru. Trebuie găsit un răspuns la legea care este acum în Parlament. Componenta de educație sexuală este extrem de importantă în acest fel, predată echilibrat, adecvat vârstei și de către persoane cu competențe – profesorul de biologie sau cadre medicale”. 

Mai multe materii integrate într-o singură disciplină

Programa școlară trebuie simplificată. Sorin Cîmpeanu a propus implementarea unui singur modul – educație pentru viață, de exemplu – care să cuprindă mai multe materii, după cum urmează: educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară.

Ministrul Educației a mai subliniat că este nevoie și de implementarea unei noi materii școlare, anume Educație Sanitară, care abordează de la noțiuni simple de îngrijire la subiecte privind educația sexuală. 

Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Mai mult decât atât, avem disciplina de educație sanitară, cu componenta de educație sanitară, care este foarte echilibrată, pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, așa cum e firesc să fie adaptate la clasa a V-a, și merge până la cele mai nesofisticate noțiuni de educație sexuală în clasele terminale ale liceului. Această disciplină e parcursă însă de un număr foarte mic de elevi, între 6 și 9%. Este o disciplină opțională”, a spus ministrul Educației la Digi24.