Evenimentul Zilei > Social > Modificări în programa școlară. Ce se întâmplă cu elevii și când se încheie anul școlar
Modificări în programa școlară. Ce se întâmplă cu elevii și când se încheie anul școlar

Modificări în programa școlară. Ce se întâmplă cu elevii și când se încheie anul școlar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi într-o conferință de presă că varianta pe care a propus-o joi în cadrul Comitetului de dialog social, de a decala cu o singură săptămână finalul anului școlar a fost adoptată, astfel încât examenul de evaluare națională să poată începe pe 22 iunie, așa cum prevede structura în vigoare a anului școlar.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi într-o conferință de presă că varianta pe care a propus-o joi în cadrul Comitetului de dialog social, de a decala cu o singură săptămână finalul anului școlar a fost adoptată, astfel încât examenul de evaluare națională să poată începe pe 22 iunie, așa cum prevede structura în vigoare a anului școlar.

Declarația a fost făcută la două zile după ce ministrul a anunțat că propune ca vacanta de primăvară să se prelungească pentru perioada 2 aprilie – 4 mai, iar evaluarea națională să se decaleze până în iulie, după bacalaureat.

Noua variantă pusă pe masă vine ca urmare a criticilor din partea asociațiilor de părinți și a elevilor la modificările anunțate.

Anul școlar se va încheia pe 25 iunie, nu pe 2 iulie, așa cum prevede varianta anunțată marți, când ministrul a anunțat că propune ca vacanța de primăvară să se prelungească și să aibă loc între 2 aprilie și 4 mai.

Amintim că ministrul Educației a venit marți seară cu precizări suplimentare privind modificarea structurii anului școlar, după ce a anunțat că vacanța de primăvară se prelungește toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai. Astfel, semestrul al doilea s-ar încheia pe 2 iulie, în loc de 18 iunie, adică două săptămâni mai târziu.

Ce a declarat Sorin Cîmpeanu

„Finalul semestrului al II-lea se decalează 2 săptămâni! Vacanța de primăvară se prelungește cu 2 săptămâni. Se mută practic 2 săptămâni din vacanța de vară, în vacanța de primăvara.

În loc sa finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 Iulie.

Mai puțin:

– elevii clasei a 8-a care termină pe 25 Iunie (în loc de 11 Iunie),
– elevii clasei a 12-a care termină 18 Iunie (în loc de 4 iunie) și
– Învățământul profestional și tehnic care termină pe 23 Iulie (în loc de 9 Iulie)”, a fost mesajul transmis de ministru jurnaliștilor.

”În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul SARS CoV-2 prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ, au rezultat 10 concluzii:

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competențe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educației. Se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare.

2 Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va termina la data de 4 mai pentru toate celelalte clase cu excepția claselor terminale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit.

3. Pentru clasele terminale, structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare. Vacanța, respectiv vacanțele de primăvară, pentru că sunt două pentru clasele terminale, nemaifiind puntea, rămân datele planificate și cunoscute, 2 aprilie – 11 aprilie, 30 aprilie – 9 mai pentru sărbătorile pascale ortodoxe. În intervalul 12 – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

4. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. Este vorba de clasa pregătitoare, clasele I-VII, și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie, cum era planificat.

5. Având în vedere reducerea semestrului al doilea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic, în care tezele semestriale nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, se pot comprima acele activități de evaluare în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei.

6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al doilea va rămâne la datele stabilite și cunoscute”, a declarat Sorin Cîmpeanu.