Evenimentul Zilei > Actualitate > Prognoza seismică: Se așteaptă cutremure MAJORE în zilele următoare. Ce spun geofizicienii despre aceste previziuni
Prognoza seismică: Se așteaptă cutremure MAJORE în zilele următoare. Ce spun geofizicienii despre aceste previziuni

Prognoza seismică: Se așteaptă cutremure MAJORE în zilele următoare. Ce spun geofizicienii despre aceste previziuni

Sunt prevăzute cutremure cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter în următoarele săptămâni, iar oamenii sunt sfătuiți să fie în alertă mai ales în ultima săptămână a lunii noiembrie, informează Express.

Autoritățile ar trebui să fie în alertă pentru un cutremur major în următoarele câteva zile, când corpurile celeste ale sistemului nostru solar se aliniază, spun teoreticienii, potrivit express.

O aliniere a Pământului cu Venus, Mercur, Saturn şi Soare va declanșa cutremure până pe 22 noiembrie, potrivit site – ului Ditrianum, condus de cercetatorul Frank Hoogerbeets.  Site-ul a susținut că atragerea gravitațională a corpurilor celeste de pe ambele părți ale planetei noastre ar putea declanșa o mişcare importantă a plăcilor tectonice ale Pământului, potrivit unei teorii respinse de experți.

Hoogerbeets afirmă că ultima săptămână din noiembrie va fi o perioadă "critică" pentru cutremure: "Cutremurele ar trebui să continue. Unul sau două cutremure vor atinge  magnitudinea  de 6 între 20 și 22 noiembrie".

El a adăugat: "După trei ani de observații, a devenit clar că o anumită geometrie planetară în sistemul solar tinde să provoace o creștere seismică, în timp ce alte geometrii nu". Hoogerbeets nu oferă nicio indicație cu privire la cazul în care s-ar putea produce cutremure, dar prevede că un cutremur cu magnitudinea de șase va avea loc care „ar putea provoca o mulțime de daune în zone foarte populate“ , conform lui Michigan Tech.

Dar experții au respins teoriile lui  Hoogerbeets, spunând că nu este posibilă prezicerea cutremurelor

John Bellini, geofizician la US Geoscience (USGS), a declarat: "Nu putem anticipa sau prezice cutremurele". "Uneori, înainte de un cutremur mare, există unul sau două mai mici, dar nu știm dacă sunt semne de avertizare înainte de un cutremur mare".