Autoritățile ar trebui să fie în alertă pentru un cutremur major în următoarele câteva zile, când corpurile celeste ale sistemului nostru solar se aliniază, spun teoreticienii, potrivit express.

O aliniere a Pământului cu Venus, Mercur, Saturn şi Soare va declanșa cutremure până pe 22 noiembrie, potrivit site – ului Ditrianum, condus de cercetatorul Frank Hoogerbeets.  Site-ul a susținut că atragerea gravitațională a corpurilor celeste de pe ambele părți ale planetei noastre ar putea declanșa o mişcare importantă a plăcilor tectonice ale Pământului, potrivit unei teorii respinse de experți.

Hoogerbeets afirmă că ultima săptămână din noiembrie va fi o perioadă "critică" pentru cutremure: "Cutremurele ar trebui să continue. Unul sau două cutremure vor atinge  magnitudinea  de 6 între 20 și 22 noiembrie".

El a adăugat: "După trei ani de observații, a devenit clar că o anumită geometrie planetară în sistemul solar tinde să provoace o creștere seismică, în timp ce alte geometrii nu". Hoogerbeets nu oferă nicio indicație cu privire la cazul în care s-ar putea produce cutremure, dar prevede că un cutremur cu magnitudinea de șase va avea loc care „ar putea provoca o mulțime de daune în zone foarte populate“ , conform lui Michigan Tech.

Dar experții au respins teoriile lui  Hoogerbeets, spunând că nu este posibilă prezicerea cutremurelor

John Bellini, geofizician la US Geoscience (USGS), a declarat: "Nu putem anticipa sau prezice cutremurele". "Uneori, înainte de un cutremur mare, există unul sau două mai mici, dar nu știm dacă sunt semne de avertizare înainte de un cutremur mare".