Prognoza meteo pentru luna iunie. Fenomenul care va strica planurile multor români

Prognoza meteo pentru luna iunie. Fenomenul care va strica planurile multor români Prognoza meteo. Sursa foto: Pixabay

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza meteo pentru prima lună din sezonul cald. Estimările pentru luna iunie sunt realizate de ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Prognoza meteo pentru luna iunie

Meteorologii au emis prognoza meteo pe săptămâni. ANM a analizat media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a regimului periodic făță de media specifică pentru anul precedent. Însă trebuie precizat că ECMWF nu poate semnala și fenomenele extreme de scurtă durată.

În intervalul 27 mai - 3 iunie, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, mai cu seamă în vest, nord, nord-est și izolat în centrul țării. Pentru restul teritoriilor, prognoza meteo indică faptul că temperaturile se vor încadra în normalul perioadei.

Prognoza meteo

Prognoza meteo pentru luna iunie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Va ploua mai mult în regiunile de sud și sud-est

În privința regimului pluviometric, se vor înregistra valori deficitare pentru mare parte din România. Excepție vor face regiunile sud-estice, unde va ploua puțin mai mult decât media specifică finalului de mai și început de iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prognoza meteo pentru intervalul 3 - 10 iunie, temperatura medie a aerului se va situa ușor peste media specifică pentru această perioadă. Situație care se va manifesta la scară națională. Cantitatea de averse se va situa sub normalul perioadei.

Vremea, prognoza meteo

Vremea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prognoza meteo pentru ultimele două săptămâni din luna iunie

Pentru jumătatea lunii iunie, meteorologii au prognozat că în perioada 10-17 iunie, media valorilor termice se va situa peste normele climatologie specifice intervalului. Ceva mai cald va fi în est și în sud-estul României. În privința regimului pluviometric, ANM estimează că în intervalul analizat cantitățile de precipitații vor fi deficitare, în majoritatea teritoriului.

Pentru săptămâna 17-24 iunie ANM estimează că vremea va fi în general mai caldă la nivelul întregii țări, cu temperaturi care se vor situa peste normalul perioadei. Cantitatea de precipitații se va încadra sub media specifică intervalului, mai puțin în centrul și sud-estul țării unde se așteaptă ca regimul pluviometric să se apropie de valorile specifice pentru intervalul analizat, a informat ANM.