Evenimentul Zilei > Vremea > Prognoza meteo anunță patru zile de coșmar. -20 de grade în România
Prognoza meteo anunță patru zile de coșmar. -20 de grade în România

Prognoza meteo anunță patru zile de coșmar. -20 de grade în România

Prognoza meteo pentru România nu aduce vești bune. Chiar deloc. Și asta pentru că zilele următoare vor fi cuprinse de un val de frig care va aduce temperaturi extreme.

Țara va fi străbătută de curenți care vor face ca termometrele să atingă -20 de grade, precizează ANM prin prognoza meteo. Temperaturile extreme se vor instala în zonele deja cunoscute de oameni, cum ar fi Întorsura Buzăului. Însă nici în marile orașe termometrele nu vor semnala diferențe majore de temperatură.

Elena Mateescu, directorul ANM, a făcut precizări despre starea vremii în următoarele zile. Astfel, diminețile și nopțile vor fi străbătute de valori nedorite. Valorile termine vor fi între -10 și -20, a precizat șefa ANM.

De ger nu scapă nici Capitala. Bucureștenii, mai ales cei care pleacă dimineața sau în toiul nopții, sunt sfătuiți să își ia cele mai groase haine din șifonier.

„Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă. Masa de aer rece va persista până la jumătatea saptămânii viitoare. Mâine (vineri – n.r.) vorbim de vreme în răcire în nord, nord-vest și în centrul țării, unde temperaturile vor coborî la -13 grade. Cele mai ridicate valori, 4 grade Celsius la nivelul maximelor, se vor înregistra doar în partea de sud-est”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Digi24.

Weekend de stat în casă

Vor fi patru zile de ger în toată țara, anunță ANM, iar ninsorile vor continua în mai multe regiuni. „Sâmbătă, duminică, luni și marți. Însă mai ales în ultimele 3 dintre cele 4 zile e posibil să se înregistreze cele mai scăzute valori termice. La sfârșitul acestei saptămâni și în primele zile din saptămâna viitoare, valorile de temperatură vor scădea posibil sub -20 de grade. Temperaturile vor fi în depresiunile din estul Transilvaniei și în regiunile extracarpatice. Pe litoral vor fi -7 grade, iar la București -10 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.

Prognoza meteo ne dă 4 zile de ger

Dacă valorile termice negative persistă mai mult de 4 sau 5 zile, putem vorbi de un ger persistent.  Valorile termice care se vor înregistra în intervalul precizat se vor situa sub normalul perioadei.

„Aceste valori reprezintă vreme geroasă pentru următoarele 4-5 zile, reprezinta valori mai coborâte față de ce ar fi normal. Ar trebui să înregistrăm valori cuprinse între 7-8 și – 10 grade. La nivelul temperaturilor minime sub -12, -13 grade în depresiuni, până la 0 grade în zona litoralului. Cele -20 de grade pe care le așteptăm în depresiuni reprezintă valori mai coborâte. Trebuie să luăm în considerare și durata, numărul de zile, pentru că deja mai mult de 3-4 zile consecutive reprezintă un ger persistent”, spune directorul ANM.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.