În 2016, pe vremea tulbure în care ocupa funcția de ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care acum cerșește semnături pe stradă, l-a executat din pix, trimițându-l în anchete penale pentru luare de mită și îngropându-l în dosare și în termene în instanță pe cel deal doilea care, deși distrus, încă salvează copii.

Mai nimeni nu a sărit să pună o umbrelă desupra capului profesorului Burnei, să-l apere de ploaia de minciuni și acuzații fantasmagorice, de la luare de mită până la experimente făcute pe copii. Singurii vocali, dar totuși temători, au fost părinții suflețelelor salvate de el.

După doi ani în care imaginea de medic excepțional, clădită cu multă trudă, a fost distrusă, tot din pix, la comenzile unui partid fastfood, doar o umbră a mai rămas din marele Gheorghe Burnei. Profesorul e măcinat de supărare, de grijă și de durere, la fel ca și părinții care îl așteptau pe holurile spitalului „Marie Curie”. Pentru ce? „Pentru comisioane!”

Agenda de zi a Ministerului Sănătății, în perioada 20 mai 2016 – 4 ianuarie 2017, a fost transformată într-o listă neagră. Nu se agita nimeni să renoveze spitale, să aducă vaccinuri, să deblocheze posturi sau să mărească salariile cadrelor medicale. În niciun caz să mărească salariile medicilor! Tema era simplă: decapitarea sistemului medical românesc. Ai lui Voiculescu au început timid, au spus că greii medicinei sunt prea bătrâni, deși însăși experiența lor și rezultatele lor i-a dus în funcții de conducere, apoi, pentru că asta nu a mers, au apelat la folclor. Ce spunea românul, fără urmă de dubiu înainte de mărirea salarială? „Toți iau șpagă, unul nu face excepție”. Și pe acest mit fals, nefericit, Voiculescu a construit dosare și planuri de defăimare ale unor somități medicale:

Prof. Monica Pop, de la Spitalul de Oftalmologie, Prof. Mihai Lucan, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, Prof. Irinel Popescu, șef program de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, primul centru de transplant pulmonar, Prof. Gheorghe Burnei, șef Secție de Ortopedie de la „Marie Curie”. Și mai sunt, căci lista a fost lungă și muncită. Niciunul dintre cei menționați nu au fost dovediți ca fiind vinovați, deși au fost acuzați de fapte extrem de grave: trafic de organe, fals în acte, mită.

De ce ei?

 Pentru comisioane, răspunde dr. Lucian Duță, fost director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Argumentele medicului întăresc existența „masterplanului” diabolic a cărui scop este extrenalizarea pacienților români, în special a copiilor, către țări străine. Banii pe care CNAS îi decontează pentru intervenții medicale în afară este de zeci de ori mai mare decât pentru aceleași intervenții realizate în țară. Iar cei care se împotriveau exportului de pacienți pe bandă rulantă sunt chiar cei mai sus amintiți, în frunte cu prof. Burnei, care găsea mereu soluții salvatoare pentru copiii de la Marie Curie, și vota „NU!” pentru trimiterea lor peste granițe. În special la AKH Vienna, unde, cu știința conducerii spitalului, sunt trimiși copii, așa cum spuneam, pe bandă rulantă. Surse din spital, sătule de acest compromis de redirecționarea banilor statului către clinici din străinătate, în detrimentul dezvoltării propriilor structuri, spun că există un ONG care și-a făcut până și birou în „Marie Curie”.

 

„Știam toți că e mâna celebrului impostor, Vlad Voiculescu!”

„La vârsta de cinci ani, pe când eram la grădiniță, am spus că mă voi face medic. Adică prin 1975! Puțină lume m-a luat în serios, dar nu asta contează! Cert este că am reușit! Dar nici asta nu este prea important! Sigur este că prin1985 s-a mutat cu noi în bloc doctorul Burnei. Îl salutam cu respect de fiecare dată când îl vedeam, pe la ora cinci după-amiaza, când eu ieșeam la joacă, iar el se întorcea de la spital. Un om modest, cu privirea în pământ, parcă tot timpul apăsat de griji – pe care eu nu prea le înțelegeam”, a povestit fostul șef al CNAS, dr. Lucian Duță. „Pe vremea aceea, prof. Burnei lucra la spitalul din Mangalia și aflasem că operează copii cu afecțiuni ortopedice. Părinții mei îi purtau un mare respect: Ia exemplul lui Burnei, îmi spunea tata. Muncește și vei ajunge ca el!

Anii au trecut, eu am intrat la Medicină. În primul an de facultate, în vacanța de vară, l-am rugat să mă ia cu el în sala de operații. Practic, a fost primul medic care m-a învățat lucrurile elementare din sală: cum să mă spăl corect pe mâini, cum sămi pun mânuși etc. Apoi fiecare a avut drumul lui. Dr. Burnei a avut o carieră universitară senzatională, a ajuns să lucreze într-unul din cele mai importante spitale din România, a fost adulat, a fost aplaudat, a fost iubit de părinții care-și vedeau copiii salvați. Aflam din media ca era numit Îngerul Copiilor. Toate păreau că sunt în regulă cu viața profesorului de care aflasem că vine la spital la șase dimineața și ajunge acasă doar seara. Apoi, vestea a căzut ca un trăznet. În urmă cu trei ani am văzut stupefiat la TV cum profesorul Burnei a fost arestat. Acuzațiile erau devastatoare, alimentate de o anumită parte din media, dar și de celebrul Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății din guvernul Cioloș! Din ce se comunica public de către procurori, rezulta că profesorul Burnei e un fel de dr. Mengele! Am privit stupefiat cum cariera unui om poate fi distrusă peste noapte de interesele meschine ale unor impostori cu dorințe arzătoare de a parveni politic. Știam toți că e mâna celebrului impostor, Vlad Voiculescu! Știam cu toții că singura cale de a parveni politic, pe care o identificase Voiculescu, era de a determina arestarea unor profesori celebri, care salvaseră zeci de mii de vieți! Cu toate astea, am tăcut! Cu toții…”, a scris dr. Duță pe contul lui de Facebook.

Medicul a mers acasă la un copil bolnav

„L-am revăzut zilele acestea pe profesorul Burnei! Aveam nevoie să vadă un copil nounăscut cu probleme ortopedice. Medicul neonatolog, care pusese diagnosticul copilului, le spusese în șoaptă părinților că ar fi excelent dacă l-ar putea găsi pe prof. Burnei. (…) M-am oferit să-i ajut și l-am sunat pe profesor. Mi-a răspuns imediat. I-am spus că sunt copilul de la Mangalia, care-l saluta zilnic. Și-a amintit imediat, a început sa râdă și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta. L-am rugat să vadă copilul și a fost de acord. I-am spus: Copilul are doar câteva zile și v-aș ruga să veniți acasă. Sigur că vin!, mi-a răspuns. După multe insistențe, a acceptat să vin să-l iau de acasă cu mașina mea și să-l duc să vadă copilul. Varianta lui era să vină cu metroul.

 Pe drum, noroc cu traficul aglomerat, am avut o discuție lungă în urma căreia am realizat că viața unui medic este plină de surprize. Uneori nedrepte, amare, care-ți pot modifica viața radical. Am aflat că în cei peste patruzeci de ani de activitate tratase 25.000 de copii. Deci, cel puțin 50.000 de părinți aveau motive să-i mulțumească!

Am mai aflat că până acum trei-patru ani toate spitalele private din România îl rugau să vină să opereze copii. Pe care le refuza politicos, pentru că nu avea timp. Muncea la spitalul de stat, iar când ajungea acasă, rareori, la ora 18.00, soția sa era bucuroasa, pentru că, de regulă, ajungea în jur de ora opt seara! Zi de zi!

A fost adus în spital, de la Mangalia, de către regretatul profesor Pesamosca, a crescut numeroase generații de rezidenți. Iar unii, drept recunoștiintă i-au înfipt cuțitul în spate atunci când i-a fost mai greu. L-am întrebat unde lucrează acum și mi-a răspuns cu un zâmbet amar: nu vrea să mă angajeze nimeni în București, nici măcar spitalele private. Se va dovedi în final că am fost nevinovat și că totul a fost o înscenare bine orchestrată de mai marii miniștri ai Sănătății ai anului 2016. Dar cu ce folos!? Voi rămâne, probabil, în memoria colectivă ca fiind un fel de dr. Mengele!”, a scris fostul șef de la CNAS despre efectele acestui scandal asupra profesorului.

Adevărul despre „metoda Voiculescu”, direct de la sursa de decont, CNAS!

„Știam și eu că tot ce i s-a întâmplat a fost o înscenare pusă la cale de niște nevolnici cu mari ambiții politice, dar mai ales foarte iubitori de bani! Adică foarte corupți! Pentru că aveau interesul ca pacienții români sa fie tratați la Viena pe banii CNAS, la prețuri de cinci ori mai mari decât în România! Iar ei să beneficieze de comisioanele aferente! Așa cum au făcut și cu transplantul, pe care practic l-au pus pe butuci! (…) Am ajuns la casa copilului și l-am văzut, după atâția ani, cum se poartă cu micul pacient, care avea doar trei zile. M-am uitat cu câta răbdare i-a preparat gipsul și cu câtă blândețe l-a bandajat. Am văzut cu câtă modestie a răspuns la toate îngrijorările părinților și mai ales gentilețea cuvintelor. Cuvinte care sunt spuse din ce în ce mai puțin de către medici! Cuvinte care aproape vindecă. Și atunci am realizat că lucrurile nu au cum să rămână așa! Impostorii vor plăti, mai devreme sau mai târziu! Iar celor drepți li se va da ceea ce merită!”, a conchis Lucian Duță, pe Facebook, iar relatarea scrisă de el a devenit virală, adunând zeci de mii de distribuiri.

 

Cum l-au găsit jurnaliștii pe profesor, în sala de tribunal

Așteptându-și rândul pe ho lurile Tribunalului București, înainte de a se prezenta în fața judecătorului, la ședința din 31.01.2019, medicul Burnei stătea retras la o masă. Cu ochii mai mult în pământ, părea că încearcă să evite orice contact. Era vizibil măcinat.

Eliza Ene-Corbeanu, avocata care îl reprezintă pe profesor în acest dosar, ne-a confirmat că tot ce a scris dr. Duță este real și a pus accentul pe suferința vizibilă pe care i-a provocat-o acest întreg proces. „Există foarte multe înregistrări la dosar, pentru că profesorul Burnei a fost filat timp de o lună de zile. Și pe acele înregistrări se aude și se vede cum refuză orice atenție din partea celor care l-au vizitat”, ne-a povestit apărătorul. Despre felul în care acest scandal l-a afectat pe Gheorghe Burnei, avocatul spune că „deși are susținerea familiei și a părinților a căror copii au fost tratați de dânsul, porfesorul este vizibil în suferință. Nu e exclus ca această suferință sufletească să se transforme și într-una fizică”.