Procuratura Generală din Ucraina, anunț de ultimă oră. S-a aflat numărul de copii uciși de ruși la Mariupol

Procuratura Generală din Ucraina, anunț de ultimă oră. S-a aflat numărul de copii uciși de ruși la Mariupol Sursa foto: Vladyslav Babenko | Dreamstime.com

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că a aflat despre moartea a 24 de copii în Mariupol, portul din sud-estul ţării, care a fost asediat cu câteva săptămâni înainte ca forțele ruse să-l captureze la mijlocul lunii mai. În total, biroul procurorului a spus că cel puțin 287 de copii au murit de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie. Peste 492 au fost răniți.

Procuratura Generală din Ucraina a anunțat, sâmbătă, că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, orașul-port din sud-estul țării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni și apoi capturat la mijlocul lunii mai de forțele ruse.

„În timpul înregistrării infracțiunilor, s-a aflat că sunt încă 24 de copii care au murit în Mariupol, regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor la întâmplare ale armatei ruse”, a spus Biroul procurorului pe aplicația de mesagerie Telegram.

În raport se mai spune că: „Aceste date nu sunt finale, în contextul în care încă se lucrează la colectarea de informații în locurile cu activitate ostilă, în teritoriile ocupate temporar sau eliberate” , a adăugat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a negat permanent că au fost uciși sau răniți civilii din Ucraina

Rusia a negat că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război în ceea ce numește o „operație militară specială” care vizează demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei. Iar Kievul și aliații săi spun că Ucraina a fost invadată fără să provoace.

La începutul lunii iunie, Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste 250 de copii au fost uciși de la începutul războiului și că cinci milioane rămân expuși riscului de violență și abuz.

Primarul din Mariupol, oraș redus la ruine din cauza asediului, a spus că în localitate a apărut holera, în contextul în care sistemele sanitare au fost distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

La începutul lunii iunie, ONU a transmis că peste 250 de copii au fost uciși de la începutul războiului și cinci milioane sunt supuși riscului de violență şi abuz.

În orașul-port Mariupol se răspândește holera

Primarul din Mariupol a spus că sistemele de salubritate au fost stricate și cadavrele putrezesc pe străzi şi holera se răspândeşte.

Există un focar de dizenterie și holeră”, a declarat Vadym Boichenko pentru televiziunea națională. „Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori... din păcate, cu aceste izbucniri de infecție, va afecta alte mii de locuitori”, a spus el, adăugând că unele fântâni au fost contaminate de cadavre.

Boichenko a cerut Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să stabilească un coridor umanitar pentru a permite rezidenților rămași să părăsească orașul, care este acum sub controlul Rusiei.

Iar în cazul unui război prelungit, Agenția alimentară a ONU a spus că reducerea exporturilor de grâu și alte produse alimentare din Ucraina și Rusia ar putea provoca foamete cronică asupra a încă 19 milioane de oameni la nivel global în următorul an, scrie Reuters.