Mariupol se confruntă cu riscul unei epidemii de holeră pe fondul crizei de apă. FOTO

Mariupol se confruntă cu riscul unei epidemii de holeră pe fondul crizei de apă. FOTO Sursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Orașul-port Mariupol din estul Ucrainei se confruntă cu riscul unei epidemii de holeră pe fondul distrugerii alimentării cu apă și canalizării în timpul invaziei ruse, avertizează oficialii orașului și agențiile de sănătate. Această situație gravă este din cauză că rușii nu sunt capabili să asigure servicii publice de bază, iar sistemul medical este deja în colaps, spune Ministerul Apărării britanic în raportul privind evoluția războiului din Ucraina.

În timp ce avertismentele s-au intensificat în ultimele zile, primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat pe Telegram că, din cauza problemelor cu alimentarea cu apă, orașul este amenințat de o catastrofă infecțioasă și mai mult de 10.000 de oameni ar putea muri până la sfârșitul anului.

„Riscul de holeră este foarte mare”, a declarat Petro Andriuschenko, consilier al primarului Mariupol, pentru ABC News, adăugând că municipalitatea nu a putut oferi o estimare a numărului de cazuri infectate. Deteriorarea infrastructurii de apă, canalizare și igienă a creat un risc alarmant de mare de apariție a unui focar, potrivit unui raport din aprilie al agenției Health Cluster Ucraina a Organizației Mondiale a Sănătății.

Orașul Mariupol este plin de cadavre în descompunere

„Vremea este caldă. Mai sunt cadavre pe străzile orașului, mai ales sub dărâmăturile clădirilor rezidențiale. În unele blocuri, este imposibil să treci pe lângă, din cauza mirosului de carne umană intrată în putrefacție”, a declarat un locuitor din Mariupol, care nu a vrut să fie numit din motive de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: O vedere arată instalațiile distruse ale fabricii de oțel Azovstal în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia în orașul-port din sudul Mariupol, Ucraina, 22 mai 2022.

Starea personalului spitalului este, de asemenea, „catastrofală. În această stare a medicinei, orice boală infecțioasă se transformă într-o epidemie mortală”, a scris Andriuschenko pe canalul său oficial Telegram.

Andryushchenko a declarat că înotul a fost interzis în marea Azov, iar autoritățile de ocupație ruse au început să pună în carantină orașul Mariupol capturat.

FOTO: Oamenii gătesc în curtea unei case din orașul Mariupol, 4 iunie 2022, pe fondul acțiunii militare ruse în desfășurare în Ucraina.

Iar riscul privind izbucnirea unui focar de holeră a fost semnalat încă de luna trecută de oficiali ucraineni. Primul care a tras un semnal de alarmă a fost șeful echipei OMS pentru criza din Ucraina, Dorit Nitzan.

Avertismentul a fost reluat de ministrul ucrainean al Sănătății care atrăgea luni atenția că există riscul aparițiilor de focare de holeră din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei potabile.

”Știm că s-au înregistrat cazuri de holeră în această regiune și în Mariupol în trecut și ne concentrăm pe prevenirea acestui lucru pe cât posibil”, a spus el.

Orașul găzduia peste 400.000 de oameni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. Deși nu există statistici exacte cu privire la numărul de rezidenți actuali, oficialii ucraineni estimează că în orașul ocupat locuiesc între 100.000 și 150.000 de oameni, mulți ascunși în subsoluri și adăposturi anti-bombe, relatează abcnews.