Evenimentul Zilei > Justitie > Procesul torționarului comunist Alexandru Vișinescu începe mâine
Procesul torționarului comunist Alexandru Vișinescu începe mâine

Procesul torționarului comunist Alexandru Vișinescu începe mâine

Procesul va începe mâine la Curtea de Apel Bucureşti, decizia instanței putând fi contestată de acuzat la Instanța Supremă.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a trimis pe Vișinescu în judecată, în luna iunie, pentru săvârşirea de infracţini contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

IICCMER a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici, acesta instaurând un regim de teroare și tortură în cei şapte ani în care a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".