Deocamdată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader nu a stabilit suma exactă pentru aceste despăgubiri din partea statului, potrivit digi24.ro

Anunţul ministrului de Justiţie vine la o lună după ce alt proiect prevedea 5 lei despăgubiri pentru fiecare zi de detenţie în condiţii sub standarde europene pentru toţi condamnaţii încarceraţi între 2012 şi 2017. Acum, numărul beneficiarilor a fost restrâns.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: „Nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, au trecut cele şase luni şi nu s-au plâns, nu ai temei să îi despăgubeşti.”

Valoarea despăgubirilor va fi stabilită clar după o discuţie cu reprezentanţii Curţii Europene care supraveghează România de doi ani, de când au somat autorităţile să ia măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisori.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: „Am vorbit despre Italia care a dat opt euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi, trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia.”

Oficialii de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor spun că era de aşteptat ca statul să îşi deschidă buzunarele pentru condamnaţi.

Marian Dobrică, directorul ANP: „Sistemul penitenciar a fost subfinanţat. În afară de patru penitenciare construite la începutul anilor 90 şi finalizate în 97-98, foarte multe nu s-au făcut.”

Bilanţul Penitenciarelor arată că anul trecut statul a plătit sume record în procesele pierdute la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului: Peste 3 milioane de euro, cu un milion peste valoarea din 2017.

Numărul cererilor soluţionate s-a apropiat de o mie, de trei ori mai multe faţă de 2017, iar când a intrat în vigoare recursul compensatoriu, pe rolul CEDO erau 8000 de petiţii în aşteptare, care ar putea fi aprobate pentru despăgubiri, pe baza legii promise de ministrul Justiţiei.

 

Te-ar putea interesa și: