Proces istoric în SUA. Decesul lui George Floyd solicită aflarea adevărului

Proces istoric în SUA. Decesul lui George Floyd solicită aflarea adevărului

În procesul istoric deschis în SUA, procurorul a pornit de la convingerea că Derek Chauvin "şi-a trădat" jurământul de poliţist şi "a folosit în mod excesiv şi iraţional forţa" împotriva afro-americanului George Floyd. "Vom demonstra dincolo de orice dubiu rezonabil că Chauvin este departe de a fi nevinovat", a declarat juraților procurorul Jerry Blackwell.

Derek Chauvin "şi-a trădat" jurământul de poliţist şi "a folosit în mod excesiv şi iraţional forţa" împotriva afro-americanului George Floyd, a declarat luni procurorul Jerry Blackwell, în deschiderea judecării de fond în acest proces istoric din SUA, relatează Agerpres citând presa franceză.

Chauvin este departe de a fi nevinovat

"Vom demonstra dincolo de orice dubiu rezonabil că Chauvin este departe de a fi nevinovat", le-a spus procurorul juraţilor. El a reamintit că poliţistul a stat timp nouă minute şi 29 de secunde cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, în ciuda rugăminţilor acestuia.

Procurorul a mai prezentat apoi un video cu această dramă, înregistrat de o trecătoare. În această înregistrare, care a făcut înconjurul lumii, George Floyd gâfâie şi spune că nu poate respira. ulerior el îşi pierde cunoştinţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imaginile cu suferințele sale au stârnit apoi manifestaţii uriaşe la Minneapolis, New York, Seattle, dar şi în Asia, Europa şi în alte părţi ale lumii. În ciuda unei mobilizări exemplare, acest proces "nu este procesul poliţiei sau al metodelor poliţieneşti", a mai reflectat procurorul.

Suferință prelungită la 479 de secunde

În opinia acestuia, poliţiştii "fac o muncă grea şi trebuie uneori să ia decizii într-o fracţiune de secundă". Însă, a continuat el, "aici nu s-a întâmplat aşa", pentru că scena a durat "479 de secunde, nu o fracţiune de secundă",  mai precizează sursa citată.

Juraţii care vor discuta soarta lui Chauvin, poliţistul alb acuzat de uciderea lui Floyd, au depus anterior jurământul.

Sub privirile poliţistului, judecătorul Peter Cahill le-a explicat celor 12 juraţi şi celor doi supleanţi regulile pe care trebuie să le urmeze în următoarele trei sau patru săptămâni. Un dintre ele este să nu discute despre dosar şi să evite mass-media.

Cazul decesului lui George Floyd rămâne un reper în lupta împotriva discriminării rasiale deoarece comunitățile locale, naționale și internaționale au vibrat pentru condamnarea rasismului .