Evenimentul Zilei > EVZ Special > Proces ”accelerat” de fuga lui Sebastian Ghiță
Proces ”accelerat” de fuga lui Sebastian Ghiță

Proces ”accelerat” de fuga lui Sebastian Ghiță

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă mâine contestația DNA la decizia instanței prin care lui Sebastian Ghiță i-a fost ridicată interdicția de părăsire a teritoriului României.

Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat Sebastian Ghiță de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării “fără încuviinţarea organului competent”, în dosarul în care este judecată alături de foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă şi Liviu Tudose, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Ispas, şi Viorel Dosarul, fost şef al Poliţiei Judeţene Prahova. Decizia de ridicare a interdicţiei, nedefinitivă şi nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghiţă luni dimineaţă, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar.

Două devansări ale termenului la ÎCCJ

Inițial, contestația DNA trebuia judecată pe 30 ianuarie 2017, termen schimbat acum trei zile pentru data de 5 ianuarie 2017 devansat din nou pentru 27 decembrie 2016. Fostul deputat PSD, care a fost vreme de patru ani membru al Comisiei de Control al SRI din Parlamentul României a dispărut fără urmă săptămâna trecută undeva pe DN1, exact în seară de luni, 19 decembrie, imediat după ce a participat la o festivitate alături de colegii din comisie și oficiali SRI.

Dacă se va dovedi că a încălcat condițiile controlului judiciar,Ghiţă ar putea pierde cauţiunea de 60 milioane de lei. Se spune și că instanţa supremă ar putea decide și arestarea sa, tot ca urmare a încălcării obligaţiilor controlului judiciar, dar nu este clar dacă procurorii DNA au cerut asta. Pe siteul ÎCCJ scrie  doar că un complet de 5 judecători va judeca marți, la ora 12.00, contestația DNA la decizia de ridicare a interdicției de a părăsi țara.

Conform Codului de Procedură Penală, instanţa de judecată dispune prin hotărâre confiscarea cautiunii, dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost încălcată sau dacă este înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Sebastian Ghiță acuză o conspirație a DNA-ului

 Sebastian Ghită a făcut public săptămâna trecută un fișier audio și pretinde că doi procurori DNA sunt cei care vorbesc în înregistrare. Din convorbirea celor doi reiese că DNA îi pregăteste dosare membrului PRU, dar și lui Liviu Dragnea.“Mircea Negulescu: „Băga-mi-aş… în mă-sa! Nu mai putem să trăim pe planeta Românica din cauza lu' un jegos ca Sebi Ghiţă, care este un vagabond, o zdreanţă, Eu spun aşa… Eu i-o spun în faţă până la urmă: Bă, eşti o zdreanţă! Du-te… de aici de panaramă“.Procuror DNA: „Da, bă, dar ţi-au ţinut spatele şi ăia de la Bucureşti, bă, şi Kovesi…“

Diaconu-“Ghiță se temea pentru viața sa “

Bogdan Diaconu, președinte PRU și un apropiat al lui Sebastian Ghiță, a reacționat pentru prima dată după dispariția fostului deputat."Toată lumea mă sună să mă întrebe de Sebi Ghiță… unde e?…cum a făcut?…de ce nu ies public să mă delimitez de el?..etc. Am niște personaje care se plimbă prin fața casei mele și care se țin apoi după mine, cât e ziua de lungă și noapte de mare. Răspunsul este: nu știu unde este…aș vrea să știu că este bine! Dacă a plecat în lumea cea mare a făcut-o doar pentru că se temea pentru viața sa! Sper să fi reușit să și-o salveze!” a cris  liderul PRU pe Facebbok.

Întrebări legate de cazul ”Dispariția lui Sebastian Ghiță”

1.Pe surse s-a aflat că Sebastian Ghiță era filat din ordinul procurorilor DNA. Care este motivul filajului? Un dosar nou sau simple suspiciuni legate de încălcarea condițiilor controlului judiciar?

2.Dacă era filat inclusiv la reuniunea organizată de SRI, cum se explică pierderea lui pe drumul relativ drept București-Ploiești?

3.De ce DNA PLoiești nu a cerut din prima emiterea unui mandat de arestare, dacă există suspiciuni că fostul deputat se sustrage vreunui act de urmărire penală?