Priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene

Priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene

Nicolas Sarkozy a prezentat, astăzi, în faţa Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. "În mijlocul democraţiei europene", şeful statului francez a precizat că speră ca "în şase luni să poată spună că Europa a progresat", relatează ediţia electronică a cotidianului Le Monde. Totodată, el a declarat că speră să propună o soluţie, în octombrie sau în decembrie, la criza generată de respingerea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi.

"Nu trebuie să facem presiuni asupra irlandezilor şi în acelaşi timp să ştim în ce condiţii şi în baza căruit tratat vom organiza alegerile europene în iunie 2009", a precizat acesta în cadrul primei sale intervenţii în Parlamentul European de la Strasbourg de la preluarea preşedinţiei UE, la 1 iulie.

Sarkozy a subliniat că pentru a eficientiza funcţionarea blocului celor 27 de state ar trebui menţinut în vigoare Tratatul de la Nisa, până se va rezolva ratificarea celui de la Lisabona de către toate statele UE.

Preşedintele Franţei a subliniat şi faptul că Uniunea Europeană nu poate continua să se extindă fără intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. El a precizat de asemenea că nu doreşte să "lase pe nimeni în urmă" şi că "Europa cu mai multe viteze nu poate fi decât o soluţie ultimă".  

"Cerem Parlamentului să se mobilizeze" Sarkozy a amintit, în discursul său, principalele priorităţi ale celor şase luni de preşedinţie franceză a UE. El a început cu adoptarea de către statele membre şi parlamentele acestora a pachetului de măsuri propuse în ianuarie de Comisia Europeană pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

"Dacă fiecare ţară începe să renegocieze punctele care nu îi convin, nu vom ajunge niciodată la un acord, de aceea cerem Parlamentului să se mobilizeze alături de noi pentru adoptarea până în decembrie a pachetului de măsuri", a argumentat Sarkozy.

O altă prioritate a Franţei se referă la consolidarea luptei împotriva imigraţiei, în sensul adoptării unei politici europene ce va face trecerea către dezbaterile la nivel naţional a problemei imigranţilor. El a subliniat că Franţa va lua în continuare o decizie deloc uşoară, aceea de a suprima toate restricţiile puse muncitorilor din restul Europei.

Al treilea subiect abordat de Sarkozy este apărarea. Este "un concept despre care am tot vorbit, dar care a avansat foarte puţin". În acest sens, el indicat o colaborarea între cele 27 de state mebre UE şi NATO. În final, el a declarat politica agricolă comună ca a patra prioritate a Uniunii Europene.

Sarkozy îl susţine pe Barroso pentru un nou mandat

După discursul său din Parlamentul de la Strasbourg, preşedintele francez a mai declarat că susţine un nou mandat al portughezului Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, începând cu 2009.

"Mă întrebaţi dacă am un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei începând cu toamna lui 2009, răspunsul meu este da. Mă întrebaţi dacă este aşezat la aceeaşi masă, răspunsul meu este da", a declarat Sarkozy într-o conferinţă de presă, aşezat lângă Barroso, la care a făcut clar referire.

CITIŢI ŞI:

Sarkozy, acuzat de violare de domiciliu

(17:47)

 

Ne puteți urmări și pe Google News