Gulnara a murit ca urmare a otrăvirii, a informat marţi site-ul Centr1.com, citând, sub rezerva anonimatului, un angajat al Serviciului pentru Securitatea Naţională din Uzbekistan, potrivit portalului newsru.com.

De altfel, declaraţia acestuia despre posibilitatea ca Gulnara Karimova să nu mai fie în viaţă este citată de numeroase media ruse, conform Agerpres.

În acelaşi timp, o sursă apropiată familiei Karimov a afirmat marţi seara pentru RIA Novosti că informaţia despre moartea ei este falsă, dar fără să aducă dovezi care să probeze contrariul.

Potrivit site-ului Centr1.com, care acoperă ţările din Asia Centrală, Gulnara (44 de ani) ar fi fost otrăvită şi ar fi decedat la 5 noiembrie. În aceeaşi noapte a fost îngropată în cimitirul "Minor" din Taşkent, iar mormântul ar fi fost nivelat.

Site-ul afirmă că sursa acestei informaţii a contactat telefonic redacţia şi susţine că a fost implicată personal în funeraliile ei şi a decis să facă publică această informaţie de teama pentru viaţa copiilor Gulnarei – fiul Islam şi fiica Iman.

De altfel, informaţia apare şi pe un cont de Twitter „Arătaţi-ne-o pe Gulnara!" în care se cere ca ea să iasă în public sau să posteze cel puţin o înregistrare video că este în viaţă.

Un alt cont pe Twitter, în care sunt postate mesaje în numele Gulnarei Karimova, a fost demascat marţi ca fiind un fals de către jurnaliştii de la Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), după ce devenise foarte activ în ultimele zile, în încercarea de a convinge opinia publică de faptul că fiica defunctului preşedinte uzbek este în viaţă şi nu a fost ucisă de către cei care au preluat puterea după moartea tatălui său în fosta republică sovietică din Asia Centrală.

Aceasta a provocat o îngrijorare şi mai mare în legătură cu faptul că informaţiile cu privire la moartea ei ar putea fi adevărate.

De la moartea lui Islam Karimov, care a fost anunţată de autorităţile de la Taşkent cu o întârziere de mai multe zile după producerea evenimentului, fiica cea mare a acestuia nu a mai apărut în public, iar administraţia prezidenţială uzbekă refuză să răspundă la întrebările presei cu privire la soarta ei.

În acest context, presa rusă aminteşte că noul preşedinte uzbek, Şavkat Mirzoiev, nu i-a menţionat numele în condoleanţele pe care le-a exprimat în parlament, adresându-se familiei lui Islam Karimov.

Fiica cea mare a preşedintelui uzbec a activat anterior în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

De-a lungul anilor, Gulnara Karimova şi-a reprezentat ţara la ONU şi în Spania. În afară de aceasta, îi plăcea să se ocupe de designul bijuteriilor şi cânta sub numele de scenă Googoosha.

Până în 2013, Gulnara, supranumită şi „prinţesa uzbekă", era considerată o posibilă succesoare a tatălui său în funcţia de şef al statului, dar a fost discreditată în ochii acestuia de către serviciile secrete şi plasată în arest la domiciliu.