Membrii tribului din familia lingvistică Panoan, înarmați cu arcuri și acoperiți cu veșminte din piei de animale, au fost surprinși intrând în contact, pe malurile râului Envira, cu populația nativă Ashaninka, din apropiere de granița cu Peru. Într-una din imagini, un localnic Ashaninka poate fi văzut dându-le banane unor bărbați din tribul amazonian, care le-au luat rapid, fugind apoi din raza de acțiune a acestuia.

Potrivit experților brazilieni, membrii tribului au trecut granița din Peru, cel mai probabil din cauza traficanților de droguri din zonă.

Primul contact cu tribul izolat a avut loc pe 26 iunie, a doua întâlnire, ce a avut loc patru zile mai târziu, fiind filmată de către o exhipă a Fundației Indigene Naționale din Brazilia. Potrivit reprezentanților fundației, tribul este cunoscut numele de Rio Xinane, iar prima dată au ieșit din padure pentru foarte scurt timp.

"Flueirau și scoate sunete similare animalelor", povestește Carlos Travassos, purtător de cuvânt al fundației.

Ulterior, fundația a contactat doi interpreți Panoan, care au luat legătura cu membrii tribului la cea de-a doua întâlnire.

"Am fost foarte fericit să pot vorbi cu ei. Au venit pentru că aveau nevoie de arme și de aliați după ce mulți dintre ei au murit, ori în urma atacurilor populației non-native ori din cauza bolilor", a declarat unul dintre interpreți.

Potrivit fundației braziliene, în zona Amazonului trăiesc cele mai multe triburi izolate din lume, și anume 77.