Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ: Primul caz de boală provocat de înţepătura ţânţarului-tigru a fost confirmat
ALERTĂ: Primul caz de boală provocat de înţepătura ţânţarului-tigru a fost confirmat

ALERTĂ: Primul caz de boală provocat de înţepătura ţânţarului-tigru a fost confirmat

Primul caz din Spania de boală Chikungunya din acest an a fost confirmat luni de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Îmbolnăvirilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), la un bărbat de 60 de ani, care nu a călătorit în afara Uniunii Europene în ultimele trei luni, transmite EFE.

Bărbatul locuieşte în Gandia, un oraş mic de lângă Valencia, în estul Spaniei, şi a avut primele simptome ale maladiei în timp ce se afla în sudul Franţei, în data de 7 iulie. 

Luând în considerare faptul că spaniolul a stat foarte puţin timp în Franţa şi că acolo nu s-au semnalat îmbolnăviri cu acest virus în 2015, este "foarte probabil" ca el să fi fost contaminat în ţara de reşedinţă, consideră organismul european pe probleme de sănătate cu sediul la Stockholm. 

Bărbatul a fost internat cinci zile într-un spital din Girona (nord-estul Spaniei), dar la revenirea la Gandia a mers din nou la doctor din cauza durerilor articulare. Analizele de sânge care i-au fost efectuate au confirmat că fusese contaminat cu virusul Chikungunya. 

"Informaţia despre un caz autohton de Chikungunya în Spania nu este o surpriză" întrucât agentul care transmite maladia, Aedes albopictus (ţânţarul-tigru), este prezent în Comunitatea Valenciană începând din 2013, menţionează un comunicat de presă difuzat de ECDC. Mai multe cazuri au fost depistate anterior în Gandia, clima din acest oraş fiind "propice" pentru transmiterea virusului, adaugă documentul amintit.

Acest virus, transmis de ţânţari, provoacă febră puternică şi dureri articulare.

Boala Chikungunya, împotriva căreia nu există un tratament specific şi nici un vaccin, poate fi fatală pentru persoanele slăbite.