Avocatul Adrian Cuculiș a declarat pentru EVZ că Dragoș Petrescu – un contribuabil din Moreni – a dat în judecată Primăria, după ce anul trecut a stat zeci de minute la coadă pentru a-și plăti taxele și impozitele.

Când în sfârșit îi venise rândul, omul nu a putut să își achite datoriile, deoarece la ghișeu funcționarii nu acceptau plata cu cardul, iar el nu avea bani cash.

Obligativitatea ca instituțiile publice să aibă terminale POS (n.r.- Point Of Sale, terminale pentru plăți electronice) este prevăzută de Legea nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Iată ce prevede legea în vigoare:

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit. (…)

Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligația să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit”.

Numai că la Primăria Moreni, la fel ca în multe alte instituții din țară, nici urmă de POS.

Supărat că a rămas și dator și cu timpul pierdut, Dragoș Petrescu și-a căutat dreptatea în instanță. Acesta a câștigat atât pe fond, la Judecătoria Moreni, cât și în apel, la instanța ierarhic superioară.

„Admite cererea. Obligă unitatea administrativ-teritorială Moreni să înregistreze în SNEP structurile sale prin intermediul cărora se desfăşoară activităţi de încasare a taxelor şi impozitelor şi să asigure astfel furnizarea informaţiilor privind cuantumul obligaţiilor de plată către bugetul local ce revin contribuabilor persoane fizice, precum şi accesul la o soluţie de plată electronică în vederea stingerii obligaţiilor respective. (…)”, se arată în minuta Juddecătoriei Moreni din data de 27 martie 2018.

Primăria Moreni a atacat decizia cu apel, iar pe data de 20 marte 2019, Tribunalul Dâmbovița i-a dat definitiv câștig de cauza contribuabilului: „Respinge cererile de apel formulate. Definitivă”.

Legea nr. 209/2016 prevede sancțiuni usturătoare pentru instituțiile publice care nu au implementat încă un sistem electronic de plată.

„Constituie contravenție și se sancționează următoarele fapte: d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art. 1 alin. (1) (n.r. – instituțiile publice) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit. (…) Contravențiile prevăzute la lit. c), d), f), h) și i) se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei”.