Clădirile de pe care s-au desfăcut și prăbușit schelele, în urma furtunii din București, de vineri, se aflau în proces de consolidare pentru reducerea riscului seismic. Pentru a evita ca o astfel de situație să mai apară, toate schelele montate pe astfel de clădiri vor fi verificate, potrivit anunțului făcut de Primăria Capitalei.

„În cazul ambelor imobile, aceste schele metalice au fost montate de către o firmă specializată în acest domeniu, care este și proprietara schelelor metalice. Între această societate și Compania Municipală Consolidări București există un contract de închiriere și mentenanță. Pentru montajul acestor schele au fost respectate normativele în vigoare, iar societatea care le are în proprietate deține toate autorizațiile necesare. De asemenea, toate aceste schele sunt verificate după fiecare episod de vreme rea”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

„Plasa imprimată (mesh) montată pe schelă are, în primul rând, rol de protecție și este obligatorie în cazul șantierelor aflate în aglomerări urbane. Această plasă nu a fost montată doar pentru a promova campania derulată de Primăria Capitalei, așa cum tendențios se insinuează”, potrivit comunicatului.

Primăria mai spune că firma care deține cele două schele „a demontat toate elementele care putea fi un pericol” și că, alături de angajații Companiei Municipale Consolidări București, va verifica toate schelele metalice și a plaselor de protecție montate pe clădiri incluse în programul de consolidări.

Conform monitorizării Poliției locale, furtuna de vineri a provocat incidente în patru dintre cele șase sectoare ale Capitalei. „S-au înregistrat copaci căzuți pe carosabil în mai multe zone din sectoarele 1 și 5, două prisme publicitare au cazut peste mașini în sectorul 3, iar în sectorul 4 au fost raportate acumulări de apă”, se arată în comunicat.