Evenimentul Zilei > International > Prima recunoaștere. Ginerele lui Trump, propus la Nobel pentru pacea din Orient
Prima recunoaștere. Ginerele lui Trump, propus la Nobel pentru pacea din Orient

Prima recunoaștere. Ginerele lui Trump, propus la Nobel pentru pacea din Orient

Ginerele lui Trump, propus la Nobel! Pacea dintre statele arabe și Israel, una dintre marile realizări de politică externă ale fostului președinte al SUA, se bucură acum de recunoaștere.

Ginerele lui Trump, propus la Nobel! Jared Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, a fost consilier principal al Casei Albe. Alături de adjunctul său Avi Berkowitz, a fost nominalizat duminică la Premiul Nobel pentru Pace, anunță Reuters.

Celebrul avocat și profesor de drept Alan Dershovitz, autorul nominalizării

Nominalizarea a fost făcută de celebrul jurist Alan Derhovitz. Motivul: rolul celor doi în negocierea a patru acorduri de normalizare a relaţiilor între Israel şi state arabe. Acordurile respective sunt cunoscute ca „Acordurile Abraham”.

Înțelegerile dintre Israel și mai multe state arabe au fost anunţate de la jumătatea lunii august până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.

Ginerele lui Trump, propus la Nobel. Cele mai importante realizări în plan diplomatic în Orientul Mijlociu din ultimii 25 de ani

Acordurile de pace sunt cele mai importante realizări în plan diplomatic în Orientul Mijlociu din ultimii 25 de ani. Acestea vin într-un context în care regiunea pare să se pregătească pentru o confruntare prelungită cu Iranul.

Cel care i-a nominalizat pe cei doi apropiaţi colaboratori ai preşedintelui de atunci Donald Trump a fost avocatul american Alan Dershowitz. El este eligibil pentru a face o astfel de nominalizare, în calitatea sa de profesor emerit la Harvard Law School.

Deși este membru al Partidului Democrat, Alan Dershowitz l-a apărat pe Trump în primul său proces de „impeachment”, la începutul anului trecut, iar la 20 ianuarie a.c. a afirmat, potrivit Wall Street Journal, că Senatul SUA ar trebui să renunţe la punerea din nou sub acuzare a lui Trump în legătură cu asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie, nemaifiind preşedinte.

„Premiul Nobel pentru Pace nu este un premiu de popularitate”

În scrisoarea sa către comitetul Nobel, Dershowitz a părut să sugereze că nominalizarea poate stârni controverse, notând însă că „Premiul Nobel pentru Pace nu este un premiu de popularitate”.

„Nu este nici o evaluare a ceea ce ar putea crede comunitatea internaţională despre cei care au contribuit la a aduce pacea mai aproape. Este un premiu pentru îndeplinirea criteriilor extraordinar de dificile stabilite de Alfred Nobel în testamentul său”, a scris Dershowitz.

Kushner, care este ginerele lui Trump, şi Berkowitz, fost emisar pentru Orientul Mijlociu, au fost figuri-cheie în negocierea acordurilor încheiate de Israel cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan şi Maroc.

Va strica Joe Biden ce a făcut Trump?

Într-o declaraţie, Kushner a asigurat că se simte onorat să fie nominalizat la Nobel, care urmează să fie acordat în octombrie. Norul de controverse stârnit odată cu plecarea lui Trump de la Casa Albă ar putea afecta însă şansele ca cei doi să primească înalta distincţie, mai comentează Reuters.

Este de aşteptat ca administraţia noului preşedinte Joe Biden să revizuiască toate acordurile privind securitatea naţională încheiate în timpul administraţiei Trump, inclusiv prevederile privind livrări de arme către EAU şi Arabia Saudită.

Unii legislatori americani au reclamat şi faptul că, pentru a asigura încheierea acordului dintre Israel şi Maroc, SUA au recunoscut suveranitatea acestuia asupra Saharei occidentale.