Evenimentul Zilei > International > Prima ACȚIUNE militară a lui Trump în Siria: a TĂIAT calea de acces a RUȘILOR într-o zonă strategică
Prima ACȚIUNE militară a lui Trump în Siria: a TĂIAT calea de acces a RUȘILOR într-o zonă strategică

Prima ACȚIUNE militară a lui Trump în Siria: a TĂIAT calea de acces a RUȘILOR într-o zonă strategică

Pentagonul a anunțat luni, 6 martie, că a desfășurat blindate în jurul orașului Manbij din nordul Siriei, unde se dau lupte crâncene.

Un oficial militar a transmis un mesaj pe Twitter că desfășurarea de forțe americane este o acțiune menită se se asigure că forțele membre ale coaliției internaționale, conduse de Washington, descurajează agresiunile și se concentrează pe înfrângerea ISIS.

Coaliția este perfect conștientă că în zonă se află în forțe siriene sprijinite de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, cpt. Jeff Davies, care a precizat:

„Ei știu cu siguranță unde ne aflăm noi, iar noi știm unde se află ei. Nu există nici o intenție a vreunuia să fie vreun conflict împotriva altei părți, cu excepția ISIS.”

Surse militare citate de Debka afirmă că situația strategică din jurul orașului Manjib, în care s-au implicat blindatele americane, este deosebit de complicată de anul trecut, când forțe mixte kurde și siriene au recucerit orașul din mâinile ISIS.

Acum câteva zile, milițiile kurde siriene din Unitățile de Apărare Populară (YPG) au predat câteva sate din jurul orașului și câteva poziții strategice forțelor ruse și siriene.

Intervenția forțelor americane în teatrul de luptă de la Manbij are rolul de a-i împiedica pe ruși să pătrundă în oraș, susțin sursele Debka, care precizează că majoritatea forțelor ruse masate în zonă sunt formate din luptători ceceni.

Aceasta este prima acțiune militară directă a administrației Trump în Siria și ea are rolul de a tăia expansiunea forțelor ruse în Nord.

Mai mult, Debka afirmă că președintele Trump l-a sunat pe premierul israelian Netanyahu cu care s-a consultat în legătură cu situația din Siria. Netanyahu este așteptat la Moscova joi, unde se va întâlni cu Vladimir Putin.