Evenimentul Zilei > International > PREZIDENȚIALE. Conservatorii, avantaj suprinzător în alegerile din Polonia
PREZIDENȚIALE. Conservatorii, avantaj suprinzător în alegerile din Polonia

PREZIDENȚIALE. Conservatorii, avantaj suprinzător în alegerile din Polonia

Candidatul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), Andrzej Duda, a creat surpriză la primul tur al alegerilor prezidenţiale de ieri din Polonia, obţinând cele mai multe voturi, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii imediat după închiderea secţiilor de votare.

Andrzej Duda a obţinut 34,8% din voturile exprimate şi se va confrunta în al doilea tur, prevăzut pentru 24 mai, cu preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, care a întrunit 32,2% din sufragii, conform sondajului realizat pentru televiziunea publică poloneză.

Pe locul al treilea s-a situat rockerul Pawel Kukiz, un candidat independent de 51 de ani şi numit 'copilul teribil al scrutinului', care a obţinut 20,3% din voturi, un rezultat care a întrecut orice aşteptare, după cum notează agenţia citată.

După anunţarea acestor rezultate, Komorowski (62 de ani) a calificat scorul pe care l-a obţinut ca fiind 'un serios avertisment' adresat 'taberei puterii' şi a anunţat că va prezenta începând de luni propuneri care să vină în întâmpinarea 'celor dezamăgiţi care aşteaptă schimbări mai rapide, o modernizare mai rapidă a ţării', scrie AFP, citată de Agerpres.

Andrzej Duda (42 de ani), candidatul partidului Lege şi Justiţie(PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a fost întâmpinat de susţinătorii săi, după anunţarea acestor rezultate, cu sloganul „Vom câştiga”, cei adunaţi la cartierul său general scandându-i de mai multe ori numele.

El a declarat că obiectivul său este 'înnoirea' Poloniei în mai multe domenii, precum sănătate, economie, educaţie, subliniind că pentru a atinge acest obiectiv este nevoie mai întâi de o schimbare la preşedinţie, făcând în acelaşi timp apel la unitate naţională în favoarea candidaturii sale.

Rezultatul candidatului opoziţiei conservatoare a creat surpriză, în condiţiile în care sondajele de opinie realizate înaintea scrutinului îl prezentau pe preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, apropiat partidului aflat la putere Platforma Civică (PO, centru-dreapta), ca învingătorul primului tur. Komorowski era creditat, potrivit ultimelor sondaje, cu 35%-40% din voturi, în timp ce Andrzej Duda, jurist şi deputat în Parlamentul European, cu numai 27- 29% din intenţiile de vot.