Evenimentul Zilei > International > Prezență activă a Rusiei la Marea Neagră. NATO, în alertă
Prezență activă a Rusiei la Marea Neagră. NATO, în alertă

Prezență activă a Rusiei la Marea Neagră. NATO, în alertă

MiG-uri bulgărești au fost ridicate din nou în aer din cauza prezenței active rusești la Marea Neagră

 

 Avioane de vânătoare bulgărești MiG-29 au fost ridicate din nou în aer din cauza prezenței active rusești în zona Mării Negre. La operațiune au participat și avioane de vânătoare ale României și Turciei, iar aceasta și-a propus să demonstreze “gradul de pregătire pentru paza și apărarea spațiului aerian al Alianței”, a anunțat NATO.

Avioanele rusești nu au intrat în spațiul aerian bulgar, a precizat Ministerul Apărării de la Sofia. Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejon, Spania, a ridicat avioanele după ce radarele au interceptat urme neindentificate din Crimeea către partea de vest a Mării Negre. Verificarea a stabilit că acestea aparțin un avion militar rusesc.

“Aceste măsuri de rutină au avut loc coordonat și profesionist, dovedind posibilitățile și compatibilitatea operativă a aliaților”, a menționat NATO. Periodic, avioane de vânătoare bulgărești sunt ridicate de urgență de la sol din cauza avioanelor fără un plan de zbor, fără legătură radio și cu transponderul închis în apropierea spațiului aerian bulgar. Potrivit Forțelor Aeriene Bulgare, toate acestea sunt în presupusa proprietate a Federației Ruse.

Aceste zboruri reduc resursa de zbor a avioanelor de vânătoare bulgărești MiG-29, care depind direct de partea rusă. Bulgaria a încheiat un acord-cadru cu corporația rusă RSK MiG pentru repararea avioanelor bulgărești, în valoare totală de peste 40 de milioane de euro, care este dus la îndeplinire în prezent. Au existat amânări în contractele cu rușii, dar potrivit informației Mediapool, echipele rusești pentru reparații au sosit în Bulgaria încă de luna trecută și lucrează la îndeplinirea comenzilor.

În perioada 2006-2020, Bulgaria a încheiat acorduri pentru mentenanța avioanelor MiG-29 în valoare totală de 275 de milioane de leva fără TVA. Cu toate că Bulgaria a achiziționat 8 avioane noi F-16 Block 70 din SUA și Lockheed Martin în valoare de peste 2 miliarde de leva, folosirea MiG-urilor rămâne fără alternativă chiar și după livrarea acestora. Pentru a trece integral la o nouă platformă, trebuie achiziţionate cel puțin alte 8 avioane de vânătoare și nu se știe când se va întâmpla asta.

Articol de Nikola Lalov

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.