Evenimentul ZileiIstoria secretaPretorul din Fierbinți face nuntă mare și ajunge să fie judecat pentru sabotaj

Pretorul din Fierbinți face nuntă mare și ajunge să fie judecat pentru sabotaj

Pretorul din Fierbinți face nuntă mare și ajunge să fie judecat pentru sabotaj
În ziua de 4 noiembrie 1945, Ion Popescu, pretorul plășii Fierbinți din județul Ilfov și-a celebrat cununia religioasă cu o fată din societatea bună a comunei de reședință.

Nunta a avut masă cu dar la care, după spusele unuia dintre nuntași, s-ar fi adunat opt milioane de lei.

Fuseseră invitați numai negustori cu dare de mână de prin partea locului (morari, măcelari, cârciumari etc.).

Însă, nunta pretorului s-a terminat cu un mare bucluc care l-a dus la una din secțiile de sabotaj ale Tribunalului Ilfov.

În vederea ospățului din ziua nunții, mirele a dat ordin să se taie o vacă, un vițel și 200 de păsări.

Carne care după o socoteală sumară ajungea pentru 700 de meseni.

Medicul veterinar al circumscripției Fierbinți, Nicu Dob, cu care pretorul nu era în raporturi tocmai bune, s-a prezentat în ziua de 2 noiembrie, ora 6.30 dimineața, la sediul preturei și a găsit sferturile de vită și vițel ca și păsările tăiate, depozitate în câteva camere.

În clipa când intra pe poartă, a dat peste locuitorul Cristache Iordan care căra ultimul sfert de vită din fundul curții unde fusese instalat abatorul clandestin.

Considerând că pretorul a tăiat vitele călcând dispozițiile legale și chiar circulara ce o dăduse personal cu două săptămâni înainte către primarii din raza preturii, medical veterinar a întocmit acte pe care le-a trimis Parchetului Ilfov.

În procesul verbal, veterinarul a arătat că n-a putut confisca stocul de carne tăiată fiindcă jandarmii au fugit când au fost chemați, iar secretarul preturei Toma Tase s-a opus cu forța, închizând ușile preturei.

Parchetul a trimis în judecată secției 4 sabotaj pe Ion Popescu, pretorul nefericit, iar în stare de arest pe Ștefan Popescu zis Baltazar, măcelarul care a sacrificat vitele, și pe Alexandru Chirilov, săteanul care le vânduse.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: