Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe cine aţi vota la preşedinţia României? Iohannis, Dragnea sau Tăriceanu?
Pe cine aţi vota la preşedinţia României? Iohannis, Dragnea sau Tăriceanu?

Pe cine aţi vota la preşedinţia României? Iohannis, Dragnea sau Tăriceanu?

Organizația județeană ALDE Dolj a prezentat, miercuri (21 martie), rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Avangarde în perioada 1-19 martie, pe tema candidatului la alegerile prezidențiale din 2019. Potrivit presei locale, cetățenii intervievați au fost întrebați dacă, din punctul lor de vedere, ALDE și PSD ar trebui să aibă un candidat unic la prezidențialele de anul viitor.

Rezultatele au fost următoarele: 39% – nu mă interesează; 25% – candidați separați; 22% – candidat unic; 12% – nu pot aprecia; 2% – nu răspund. Cei care au optat pentru un candidat unic au fost întrebați cine ar trebui să fie acesta. Călin Popescu Tăriceanu a fost indicat de 48% din cei intervievați, Liviu Dragnea de 8%; Gabriela Firea – 2%, altul – 2%; nu știu/nu răspund – 40%.

O zi mai târziu, sociologul Marius Pieleanu a declarat că fiecare partid parlamentar va alinia în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 câte un candidat propriu: „Probabil că la toamna anului viitor, dar este o opinie, nu e bazată pe ceva anume, ci doar pe intuiţie, probabil că Liviu Dragnea va fi candidatul PSD-ului şi Călin Popescu Tăriceanu va fi candidatul ALDE. Nu se va merge cu un candidat unic (…) Aşa ar trebui să fie, dacă Liviu Dragnea are un parcurs corect anul ăsta şi anul viitor şi nu se întâmplă ceva în spaţiul juridic, ca să zic aşa.”

Deşi a declarat public, în repetate rânduri, că „e prea devreme” să vorbească despre o candidatură la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat colaboratorii din conducerea ALDE că va intra în cursa prezidenţialelor din 2019. Evenimentul Zilei vă prezintă argumentele expuse de preşedintele Senatului, în spatele uşilor închise ale ALDE.

Creşterea ALDE

Potrivit surselor EVZ, Tăriceanu le-a explicat apropiaţilor că este „condamnat” să candideze pentru funcţia supremă stat, întrucât este nevoit să-şi pună umărul la creşterea ALDE, partid care a depăşit ca intenţie de vot, în mai toate sondajele de opinie, procentul de 10%, gravitând (potrivit ultimei măsurători Avangarde) undeva la 14-15%. De asemenea, liderul Senatului a susţinut că ar fi o eroare politică de proporţii dacă nu ar candida, în condiţiile în care se bucură de notorietate şi de un bazin electoral propriu alcătuit, în principal, din tineri şi persoane cu studii superioare.

În acest context, vă invităm să ne transmiteţi pe cine aţi vota la viitoarele alegeri prezidenţiale, în 2019.