Evenimentul Zilei > International > Preşedintele sirian Bashar al Assad: „Erdogan e un hoţ, ne fură pământul”. Liderul turc i-a dat replica
Preşedintele sirian Bashar al Assad: „Erdogan e un hoţ, ne fură pământul”. Liderul turc i-a dat replica

Preşedintele sirian Bashar al Assad: „Erdogan e un hoţ, ne fură pământul”. Liderul turc i-a dat replica

Ieri, la Soci, a avut loc o întâlnire la vârf între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin în problema siriană. 

Preşedintele sirian Bashar al Assad a vizitat trupele guvernamentale

Este prima sa vizită în provincia siriană nord-vestică de la începutul conflictului. „Preşedintele Assad se va întâlni cu membri ai armatei siriene aflată în oraşul Hbeit, în provincia Idlib, a afirmat biroul de presă al preşedintelui pe reţelele de socializare. Provincia Idlib, care numără circa 3 milioane de persoane, a fost protejată de un acord de încetare a focului mediat de Rusia, în 31 august, dar tensiunile din zonă rămân.  Preşedintele sirian l-a atacat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spunând că „e un hoţ, ne-a furat fabrici, cereale şi petrol, iar astăzi ne fură pământul”

Ce se va discuta la Soci

De ieri liderul turc se află la Soci pentru a se întâlni cu preşedintle rus Vladimis Putin. Cei doi vor discuta despre criza din Siria, în timp ce armistiţiul se apropie de sfârşit, armistiţiu parafat de comun acord între Ankara şi Washington pentru a permite retragerea militanţilor kurzi din nord-estul Siriei. Scadenţa armistiţiului de 120 de ore a încetat ieri seară. Într-o notă difuzată de Kremlin, se citeşte că discuţiile dintre Putin şi Erdogan se vor concentra pe tentativa de „normalizare a situaţiei” din nord-estul Siriei. Rusia şi Turcia au poziţii diferite privind răzoiul din Siria, cu Moscova care sprijină regimul lui Assad şi Ankara care sprijină rebelii moderaţi. Turcia şi Rusia sunt însă parteneri în procesul Astana cu scopul de a găsi o soluţie la criza siriană.

Erdogan a respins ipoteza pelungirii armistiţiului

„Teroriştii care vor fi întâlniţi de către armata turcă în nord.estul Siriei după ora 22 (de aseară), când va înceta armistiţiul pus de comun acord între Ankara şi Washington, vor fi neutralizaţi”, a avertizat ministerul Apărării turc, potrivit  Huffingtonpost.