"Absenţa unui leadership (occidental) le-a permis unor grupări teroriste precum Statul Islamic să avanseze, iar în cazul Ucrainei, i-a permis Rusiei să devină un stat cu elemente teroriste. Europa şi lumea întreagă îi permit Rusiei să fie o ţară care nu doar îi ameninţă pe vecinii săi, ci desfăşoară un război împotriva lor. Acest tip de terorism este similar cu cel pe care îl avem în Irak şi în Siria", a explicat fostul comisar european pentru Buget..

Potrivit lui Grybauskaite, "ameninţarea pe care o reprezintă comportamentul Rusiei nu este mai mică decât cea pe care o constituie Statul Islamic în Irak şi în Siria".

 "Cred că Rusia îşi terorizează vecinii şi foloseşte metode teroriste. De ce încercăm să nu-l ofensăm pe Putin care îşi trimite trupele pentru a ucide şi pentru a ocupa teritoriul ucrainean? Mai devreme sau mai târziu, îl vom numi terorist şi criminal", a mai precizat liderul lituanian.

Lituania şi vecinii săi baltici, Letonia şi Estonia, dar şi Polonia, sunt foarte îngrijorate de securitatea lor, după ce Rusia a anexat în martie Crimeea, iar în ultimele luni a acordat sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei.