Evenimentul Zilei > Actualitate > Președintele Iohannis a promulgat o lege care va atrage fonduri de o jumătate de miliard de euro
Președintele Iohannis a promulgat o lege care va atrage fonduri de o jumătate de miliard de euro

Președintele Iohannis a promulgat o lege care va atrage fonduri de o jumătate de miliard de euro

Șeful de la Cotroceni a semnat, astăzi, iar programul care vizează un împrumut substanțial va putea fi pus în derulare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), care se ridică la o valoare de 500 de milioane de euro.

Fonduri pentru sectorul sanitar

Acordul a fost semnat la New York, la data de 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi BIRD la Bucureşti, la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020.

Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare destinat programului pe bază de rezultate în sectorul sanitar (de tip PfoR), în valoare de 500 milioane de euro.

Bani destinați asistenței medicale în comunitățile expuse

Programul are în vedere creşterea acoperirii asistenţei medicale primare pentru comunităţile vulnerabile, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor de sănătate şi implementarea unor serii de reforme în vederea consolidării sistemului de sănătate şi întăririi capacităţii autorităţilor de a răspunde la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemia COVID-19.

Potrivit acestei legi, Guvernul României se autorizează ca, prin Ministerul Finanţelor Publice, „să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BIRD”. Amendamentele convenite se aprobă prin hotărâre a Executivului.

La data de 28 decembrie 2020, comisiile de specialitate din Senat au dat un raport comun favorabil proiectului, cu un amendament admis prin care Guvernul României se autorizează ca, prin Ministerul Finanţelor Publice, „să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BIRD”.

sursa: Agerpres


România se împrumută cu disperare. Încă un miliard, pe datorie. Ce spune Câțu

România face un nou împrumut. Sumă colosală de 1,25 miliarde lei

România împrumută aproape 20 de miliarde de euro, în 2020. Pentru ce sunt banii


Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.